Представник ООН: вибори в Афганістані рано називати успіхом

Високопоставлений представник ООН в Афганістані Стефан де Містура заявив, що наразі рано називати успішними парламентські вибори в Афганістані, що відбулися в суботу.

За словами дипломата, виборча комісія Афганістану здійснила «величезну роботу», але це ще не означає, що можна говорити про значні успіхи.

«Успішними» назвали ці вибори самі члени афганської Незалежної виборчої комісії, не дивлячись на низьку явку виборців (близько 40 відсотків), цілу низку порушень, а також напади бойовиків «Талібану».

У неділю виборча комісія повідомила, що знайдені тіла трьох співробітників виборчої комісії, яких викрали в суботу.

«Змушений поділитися поганими новинами. Трьох наших співробітників, викрадених у провінції Балх, вбили. Їхні тіла знайшли через добу», – заявив голова Незалежного виборчкому Афганістану Фазіль Ахмад Манаві.

Раніше повідомляли, що в день виборів в результаті нападів загинуло 14 осіб.

Таліби, котрі погрожували зірвати вибори, заявили, що в день виборів скоїли 150 нападів.

Попередні результати виборів, як очікують, мали б бути оприлюднені не раніше 8 жовтня, а остаточні – наприкінці жовтня. Але процес підрахунку голосів можуть ускладнити скарги про численні порушення в перебігу голосування.

За безпекою на виборах парламенту Афганістану стежили 115 тисяч поліцейських, військовослужбовців афганської армії та міжнародних сил.