Польські спецслужби стежать за журналістами?

Варшава – У Польщі спалахнув великий скандал навколо діяльності спецслужб. Журналісти провідних польських медіа підозрюють, що їхні телефони прослуховували з метою виявлення джерел інформації. Ситуацію коментують політики польської партії влади та опозиції. Журналісти вимагають від прокуратури ретельного розслідування справи.
Приводом до підозр журналістів стали матеріали, отримані під час журналістського розслідування, що проводить Gazeta Wyborcza. Це впливове польське видання отримало від одного з операторів телефонного зв’язку список запитів від Агентства внутрішньої безпеки, Центрального антикорупційного бюро та поліції. З даних, добутих газетою, виникає, що спецслужби отримували інформацію про телефонні розмови десятьох провідних польських журналістів упродовж 2005-2007 років.

Сьогодні 10 журналістів, які вважають, що потрапили в чорні списки спецслужб провели прес-конференцію. Відомі коментатори щоденних газет, радіо і телебачення побоюються, що в Польщі порушено основне право медіа – зберігати в таємниці джерела інформації. Вони підозрюють, що спецслужби реєстрували телефонні розмови журналістів без дозволу суду.

«Агентство внутрішньої безпеки та інші служби пішли навпростець і зайшли задалеко. Я охоче побачив би всі документи, де йдеться про підстави для реєстрації телефонних розмов і хотів би знати, чи була на це згода суду. Думаю, що такої згоди не було», – заявив Бертольд Кіттель, журналіст телебачення TVN.

Політична гра, чи загроза демократії?


Журналісти припускають, що спецслужби стежили за їхніми розмовами на замовлення політиків. Мовляв, таким чином політики намагалися дізнатися, що задумали медіа перш, ніж будуть опубліковані журналістські матеріали.

На цю резонансну справу звернув увагу і прем’єр-міністр Дональд Туск. Він твердить, що сенсаційна інформація не стала для нього несподіванкою, адже така діяльність спецслужб характерна для того періоду, коли прем’єр-міністром Польщі був Ярослав Качинський.

«Тодішня влада охоче використовувала такого типу інструменти, вона підслуховувала, стежила, провокувала, причому не тільки журналістів», – сказав Туск.

На підозри журналістів відповіли політики, які в 2005-2007 роках очолювали уряд. Екс-прем'єр-міністр Ярослав Качинський вважає припущення польських журналістів політичною грою нинішньої партії влади.

Категорично відкидає звинувачення у стеженні за журналістами колишній керівник Агентства внутрішньої безпеки Боґдан Сьвєнковський.

«Інформація про підслуховування і стеження за журналістами – абсолютно невірогідна, – заявив він. – Якщо такі випадки відбулися, чого я не можу підтвердити, то це було пов'язане з розслідуванням справ про порушення державної таємниці».

Ришард Пьотровський, експерт із конституційного права, назвав оприлюднену польськими медіа інформацію тривожним сигналом для демократії. Він каже, що країні потрібні законодавчі норми, які б розмежували політику та правоохоронні органи.

Найближчими днями справою ймовірного підслуховування журналістів займеться парламентська комісія з питань спецслужб.