Хто винен у смерті 43 осіб на Дніпропетровщині?

Київ – 43 людини загинули та сім – у реанімації. Такі наслідки зіткнення мікроавтобуса та локомотива, що сталося у вівторок зранку, на залізничному переїзді у містечку Марганець у Дніпропетровській області. Причину та винуватця аварії визначає спеціальна урядова комісія. Тим часом ті, хто вижили, кажуть про неадекватні дії водія під час аварії, а мешканці Марганця відзначають, що сигналізація на переїзді була несправною.
О дев’ятій ранку переповнений мікроавтобус, який ішов від центру Марганця до селища Городище, на залізничному переїзді зіштовхнувся з локомотивом та перекинувся. Нечисленні очевидці аварії кажуть, що електровоз протягнув мікроавтобуса більше, ніж на 30 метрів, доки не зупинився. Машиніст не постраждав, а в мікроавтобусі загинули водій і 42 пасажири, серед яких – троє дітей, повідомляють в МНС. Вижили 7 осіб. Частина з них – у реанімації міської лікарні Марганця, а інших доправили медичною авіацією до Дніпропетровська.

Мешканка Марганця Арина Сіроштан у тій катастрофі втратила чотирьох родичів, і ще один – опинився у лікарні.

«Їхала моя тітка, вона загинула. Загинув двоюрідний брат із дружиною і з онуком. А племінник залишився живий, отримав черепно-мозкову травму, – розповіла вона у розмові з Радіо Свобода. – Лікарі кажуть, що життю його нічого не загрожує, що він народився у сорочці». «Після аварії він сказав, що йому пощастило – бо вони всіх пропустили, а самі стали коло дверей. На переїзді люди почали кричати водієві, «куди ти їдеш!», але він продовжував їхати. Виглядало так, наче йому стало погано, – переказує Арина Сіроштан свідчення свого родича. – А тоді мій племінник нічого не пам’ятає. Отямився на землі. Він був у шоковому стані, і спершу навіть говорив лікарям, що нормально почувається. Поруч із ним у дверях стояла дівчинка, її теж викинуло ударом із автобусу, і вона лишилася жива».

За словами Арини Сіроштан, місцева влада заявила, що родини усіх загиблих та потерпілих відразу (цього ж дня) мають отримати матеріальну компенсацію – сто тисяч гривень від уряду і по декілька тисяч – від обласної влади та «Укрзалізниці». Щоправда, провідати своїх родичів до лікарні їх не пустили – бо туди прибув Президент України Віктор Янукович.

«Я ухвалив рішення. Сьогодні підпишу указ про відзначення дня жалоби», – заявив Янукович під час візиту на Дніпропетровщину.

Переїзди вкотре переобладнають

Тим часом голова Кабміну Микола Азаров доручив урядовцям облаштувати переїзди та вжити інших заходів, які б унеможливили такі аварії.

«Доручаю міністрам внутрішніх справ, транспорту розробити програму з упередження аварій яка б передбачала встановлення автоматичних шлагбаумів, і де необхідно встановити охорону. На житті не можна економити, Також потрібно підвищити вимоги для докваліфікації фізичного, психологічного стану водіїв, які виконують пасажирські перевезення», – зазначив український прем’єр.

Нагадаємо, що й попередні уряди теж зобов’язувалися переобладнати залізничні переїзди після резонансних аварій. Зокрема, про це йшлося після аварії 14 лютого минулого року в Тернопільській області, тоді загинули 6 осіб і отримали поранення 14 пасажирів.

На сигналізацію на переїзді не зважали, бо вона сама вмикалася

У ДАІ запевняють, що водій маршрутки мав 36 років стажу, а сигналізація на переїзді була справною. Але за попередніми даними, саме дії загиблого водія маршрутки призвели до катастрофи, заявив журналістам міністр транспорту і зв’язку України Костянтин Єфименко.

«Автобус стояв, водій був біля автобусу, сів до автобусу, і почав рух просто перед локомотивом. Живі пасажири говорять про те, що вони піднімали галас, про те, що працює сигналізація на переїзді, і рух транспорту неможливий. – розповідає міністр. – Одне з перших питань засідання уряду – створення комісії для розслідування цього жахливого інциденту».

Інцидент розслідує урядова комісія, до якої увійшли МНС, Міністерство внутрішніх справ, Мінтранс, Укрзалізниця та представники місцевої влади.

Тим часом журналістка місцевої газети «Марганецький Шахтар» Людмила Кулак повідомила Радіо Свобода, що на місці трагедії давно були проблеми з сигналізацією.

«Огляд там був хороший, ніяких заростів немає. Шлагбаума не було – але була світлова та звукова сигналізація. Офіційно про це не повідомляють, але місцеві жителі кажуть, що там сигналізація несправна. Вона постійно спрацьовує і тому на неї давно не звертають уваги».

Дніпропетровська область є лідером в Україні за кількістю техногенних катастроф, зауважує уповноважений з прав людини у Верховній Раді Ніна Карпачова. За її словами, подібні випадки є ланками глобальної проблеми. Адже технікою безпеки та життям людей в Україні нехтує більшість суб’єктів господарювання, зазначає Ніна Карпачова.