Прокуратура звернулася до суду щодо передачі газу «РосУкрЕнерго» «Нафтогазові»

Генеральна прокуратура звернулася в Господарський суд Києва з позовом, яким просить визнати недійсними договори купівлі-продажу 11 мільярдів кубометрів газу, укладені 20 січня минулого року між «Нафтогазом України» і російським «Газпромом». Про це йдеться в повідомленні Генпрокуратури.

Як повідомили в прес-службі Генпрокуратури, 20 січня 2009 року «Нафтогаз» уклав із «Газпромом» і ТОВ «Газпром експорт» договір відступлення права вимоги. За цим договором НАК отримав право вимоги на стягнення заборгованості з «РосУкрЕнерго» по зобов’язаннях перед «Газпромом» і «Газпром експортом» у грошових коштах, на суму 1,7 мільярда доларів.

Для заволодіння 11 мільярдами кубометрів газу, що належав «РосУкрЕнерго», екс-прем’єр Юлія Тимошенко надала незаконне доручення міністру палива і голові правління «Нафтогазу» щодо прийняття цього газу на баланс компанії, йдеться в повідомленні Генпрокуратури.

За даними прокуратури, на підставі вищезазначених договору та доручення НАК «Нафтогаз України» неправомірно оформив право власності на 11 мільярдів кубів природного газу, що належав «РосУкрЕнерго».

«Для надання видимості законності цієї угоди НАК «Нафтогаз України» 20 січня 2009 уклав з «Газпромом» договори купівлі-продажу цього ж газу. За цими договорами НАК продав і цього ж дня купив у «Газпрому» зазначений природний газ за ту ж ціну», – йдеться в повідомленні.

При цьому, як наголошує Генпрокуратура, природний газ фактично не передавався й продовжував залишатися в підземних сховищах України. Таким чином, договори купівлі-продажу, на думку позивача, не були спрямовані на настання реальних правових наслідків, а носили фіктивний характер й укладалися лише з метою незаконного придбання НАКом права на цей обсяг газу і його подальшого розмитнення в Україні.

Позов поданий в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів і Міністерства палива й енергетики. Відповідачі – «Нафтогаз» і «Газпром». Розгляд справи призначений на 21 жовтня.

Крім того, 10 вересня Генеральна прокуратура подала в Окружний адміністративний суд Києва позов про визнання протиправним і скасування згаданого доручення Тимошенко. Розгляд цієї справи призначений на 20 жовтня.