ЄС хоче успіху саміту з Україною, але компромісів із демократією не буде

Європа хоче, щоб саміт ЄС – Україна, що має відбутися 22 листопада у Брюсселі, був успішним, заявив комісар Євросоюзу з питань розширення Штефан Філе в понеділок після закінчення наради міністрів закордонних справ країн-членів Європейського Союзу, яка відбулася в Люксембургу, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Проте, хоча ЄС готовий до поступок Україні, у питанні демократії компромісів бути не може, наголосив він.

У пункті, пов’язаному з Україною, Рада міністрів закордонних справ ЄС дійшла висновку, що в сенсі візового діалогу з Києвом нині настав час перейти до операційної фази, тобто представникам України мають надати план дій для переходу до безвізового режиму з державами Шенґенської зони.

У підсумковому документі повідомляють, що цей план складатиметься з двох етапів: попереднього, або політичного, який стосуватиметься, зокрема, змін до законодавства, і власне поступового запровадження всіх технічних критеріїв.

Європейські міністри мали велику програму, пов’язану зі східними сусідами, зокрема, підбивали підсумки так званої Європейської політики сусідства та політики Східного партнерства.