Німеччина – залізничники продемонстрували, що не жартують

Німеччина – Не позаздриш тим, хто саме цього вівторка прилетів, або приїхав до Німеччини. Багатьом, напевне, довелося довго чекати на міську електричку, аби, скажімо, дістатися з аеропорту до центру міста. Причина – попереджувальні страйки працівників залізничного транспорту.
Протести залізничників охопили передусім найбільші федеральні землі – Баварію та Північний Рейн-Вестфалію. Загалом по всій Німеччині у вівторок тимчасово не вийшли на роботу близько 1700 працівників залізничного транспорту. Страйк відчували навіть там, де його, власне, не було: оскільки, наприклад, головний вокзал у Кельні тимчасово не приймав потяги, виникли проблеми виїхати в північному напрямку з Франкфурта. Багато хто пересів на авто, що призвело до переповнених доріг і довжелезних заторів.

Організатори протестів мають бути задоволені. Адже їхнє попередження відчула вся Німеччина. Профспілкам ідеться передусім про те, аби нарешті підписати єдину для всієї галузі тарифну угоду. Вони сподіваються, що таким чином удасться уникнути демпінгу зарплат на залізниці. Нині, крім державної компанії Deutsche Bahn, яка ще зовсім нещодавно була абсолютним монополістом у галузі залізничних перевезень, свої послуги пропонує ціла низка приватних фірм.

Різниця розміру зарплат у 30 відсотків

Проблема полягає, однак, у тому, що працівники приватних фірм отримують значно менше своїх колег із Deutsche Bahn. Голова залізничної профспілки Александер Кірхнер пояснив: «Нам доводиться мати справу з різницею в розмірі зарплат у тридцять відсотків. Вимагаючи єдину тарифну угоду, ми хочемо запобігти, аби така ситуація не перетворилася на правило й не призвела до загального зниження зарплат у галузі».

Незадоволені профспілки й тим, що й Deutsche Bahn, у свою чергу, заснувала низку дочірніх підприємств, праця в яких оплачується за заниженими тарифами. Завдяки такій політиці державному концерну справді знову вдалося відвоювати у своїх приватних конкурентів кілька регіональних напрямків. Профспілки попереджають, що нинішні страйки – це лише початок і не заспокояться доти, доки не досягнуть свого.

Але представники працедавців не поспішають іти на поступки. Як повідомив голова відділу кадрів Deutsche Bahn Ульріх Вебер, вже запропоновано компромісний варіант тарифної угоди і тепер слід сідати за стіл переговорів.