«Вишеградська група» ініціює об’єднання енергетичної мережі в регіоні

Президенти країн, що входять до «Вишеградської групи», виступають за спільну енергетичну політику та узгодження дій в рамках Євросоюзу. Про це вони заявили під час саміту в чеському місті Карлові-Вари.

Учасники дводенного саміту заявили про свій намір координувати свої дії в період головування Угорщини та Польщі в Європейському Союзі, а також при переговорах зі східними сусідами, які не є членами ЄС. Президенти країн Вишеградської четвірки мають намір у найближчі роки співпрацювати в галузі енергетичної безпеки.

Президент Чехії Вацлав Клаус заявив: «У нас є спільна мета: щоб голос наших країн був почутий як в Європі, так і в світі. Спільно ми хочемо реалізувати наші інтереси, наприклад, в галузі створення раціональної енергетичної системи в центральноєвропейському регіоні».

Під час саміту глав держав «Вишеградської групи» президент Чехії Вацлав Клаус і Польщі Броніслав Коморовський домовилися з’єднати газову мережу обох країн. Проект будівництва газопроводу в регіоні Тешинська Сілезія планується завершити до осені наступного року, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Членами «Вишеградської групи» є центральноєвропейські держави: Польща, Чехія, Словаччина та Угорщина.

У цьому складі президенти «четвірки» зустрічаються вперше. Від останнього саміту у 2006 році нових президентів обрали в Польщі та Угорщині. Ними стали Броніслав Коморовський та Пал Шмітт.

«Вишеградська група» є неформальним об’єднанням Чехії, Словаччини, Польщі та Угорщини. Перша зустріч президентів (на той час «трійки» – Чехословаччини, Польщі та Угорщини) відбулась 15 лютого 1991 року в угорському місті Вишеграді.