«Студентський наступ» провалено. Студенти не прийшли…

Міліціонерів було більше, аніж організаторів акції, Львів, 11 листопада 2010 року

Львів – Всеукраїнська акція протесту «Студентський наступ» у 20 українських містах зібрала обмаль студентів. У Києві протестували близько півсотні спудеїв, а у Львові молодь не зібралась. Організатори протесту, а це всеукраїнська молодіжна громадська «Фундація регіональних ініціатив», пояснює, що після масового страйку 12 жовтня студентів залякали.
Якщо 12 жовтня на вулиці українських міст вийшли понад 20 тисяч студентів ( у Львові майже 5 тисяч) з вимогою відмінити постанову Кабміну № 796 про платні послуги у навчальних закладах, то сьогодні у Львові на театралізоване дійство не прийшов ніхто.


Координатор «Фундації регіональних ініціатив» Максим Кицюк зауважив, що молодь не прийшла з кількох причин: оскільки деякі положення постанови Кабміну № 796 відмінені, а також через те, що керівники вишів залякали студентів.

Максим Кицюк розповів, що після 12 жовтня у навчальних закладах чинився тиск на деяких активістів організації і вони сьогодні не беруть участь ні в яких протестах.

Запровадження іспитів при вступі – це «повернення до корупції»

Уряд після масового страйку студентів пішов на деякі поступки і ліквідував кілька оплат: за пропуск занять, перескладання іспитів, користування лабораторіями. Однак більшість пунктів у постанові збереглись і тому сьогоднішня акція протесту була задумана з метою апелювати до урядовців.

Студенти, згідно з урядовим документом, платитимуть за послуги бібліотек, прийом кандидатських іспитів, за форму (якщо статутом навчального закладу передбачено обмундирування), за доступ в інтернет понад визначені навчальним закладом терміни, оформлення студентських та учнівських квитків, залікових книжок, надання у тимчасове користування спортивного інвентарю та обладнання і ще чимало іншого.

Окрім цього, організатори акції наголошують, що проект нового Закону «Про вищу освіту» повертає Україну до «радянщини». Адже запровадження іспитів при вступі – це, кажуть вони, знову корупція і хабарництво.

«Фундація регіональних ініціатив» підготувала лист до Президента та Кабміну з вимогою повністю скасувати постанову № 796 і обговорити на студентських радах проект Закону «Про вищу освіту». Ініціатори збиратимуть підписи серед студентів під цим зверненням до перших осіб країни.