Янукович разом з опозицією?

Київ – Уже на цьому тижні Верховна Рада може ухвалити нові законодавчі норми щодо доступу до публічної інформації, повідомив Радіо Свобода голова парламентського комітету з питань свободи слова, народний депутат від БЮТ Андрій Шевченко. Утім, лише в тому випадку, якщо вдасться дійти згоди з фракцією Партії Регіонів, підкреслив він. За словами бютівця, нині триває діалог між представниками парламентської більшості та опозиції щодо узгодження ключових принципів доступу до інформації, що мають бути відображені у законодавстві.
Розгляд опозиційного законопроекту «Про доступ до публічної інформації» призначено на четвер, повідомив його автор, бютівець Андрій Шевченко. За словами народного депутата, нині усі парламентські фракції напрацьовують поправки, що дозволять парламенту ухвалити запропонований опозицією законопроект «Про доступ до публічної інформації» у повторному другому читанні, та розробляють нову редакцію закону «Про інформацію» на базі законопроекту від більшості.

«Закон про доступ зосереджений більше на гарантіях прав на доступ до інформації, а другий містить в собі кілька небезпечних новел, які серйозно ускладнюють цей доступ і роботу журналістів, зокрема, визначення недостовірної інформації, яке дозволяє дуже велику куль кіст інформації в журналістських матеріалах вважати недостовірною, включно, наприклад, з оціночними судженнями. Я очікую, що ми отримаємо компромісне рішення і Україна отримає закон про доступ до публічної інформації і, вірогідно, нову редакцію закону «Про інформацію», – каже депутат.

Регіонали не йдуть на контакт

Також Андрій Шевченко наголосив на тому, що ухвалення нових законодавчих норм неможливе без голосів фракції Партії регіонів. Утім, регіонали не розкривають своїх планів на четвер. Якщо одна з авторів нової редакції закону «про інформацію» Олена Бондаренко просто не змогла відповісти на жоден з кількох телефонних дзвінків кореспондента Радіо Свобода, то її співавтор Володимир Ландік просто відмовився говорити на тему власної законотворчості.

«Я ж вам сказав, що я хворію. Що ви хочете? Не можу. Тут люди – не можу», – відмовився від коментаря Володимир Ландік.

Тим часом керівник Адміністрації Президента Сергій Льовочкін запевнив, що глава держави Віктор Янукович підтримує ухвалення закону «Про доступ до публічної інформації». Джерела Радіо Свобода у президентській канцелярії розповідають, що супротив депутатів-регіоналів ухваленню опозиційного законопроекту є ініціативою самої фракції, що не узгоджувалася з почесним головою Партії Регіонів Віктором Януковичем.

Влада боїться громадського контролю – Оніщук

На думку президента Інституту правової політики, екс-міністра юстиції Миколи Оніщука, ситуація, що склалася з проектом закону «Про доступ до публічної інформації» схожа на долю трьох антикорупційних законів, коли знаходилися причини і підстави, щоб не допустити введення їх в дію.

«Складається тенденція, що ледве з’являються будь які акти парламенту, що мають на меті поставити представника владних повноважень під контроль, тут же з’являється опір, що мотивується різними обставинами, мета яких одна – не допустити громадського контролю за діями представників публічної влади», – відзначив Оніщук.