Україна досягла поступу в боротьбі з торгівлею людьми

Київ – Україну виключили зі списку держав, які перебувають під наглядом через торгівлю людьми. Про це повідомив посол США в Україні Джон Теффт під час церемонії нагородження українців, які зробили внесок у боротьбу із цим явищем. Утім, проблема новітнього рабства в Україні все ще викликає тривогу – погоджуються і міжнародні організації, і представники українського уряду.
Від початку незалежності об’єктами торгівлі стали понад 110 тисяч українців. Найчастіше злочинці вивозили їх до Росії, Туреччини та країн Європи у трудове чи сексуальне рабство. Кожен десятий потерпілий зазнавав експлуатації у межах України. Таку статистику наводить Міжнародна організація з міграції.

Дедалі більше українських дітей звільняють із рабства

Між тим, за останній рік закордонні фахівці відзначають суттєвий прогрес в організації боротьби з торгівлею завдяки діям громадських та урядових організацій. Так, за 2010 рік із трудового та сексуального рабства визволено понад 120 дітей – це більше, ніж за всі попередні роки разом.

Голова організації «Сучасник» Ельвіра Мручковська допомагає жертвам торгівлі людьми вже 10 років і отримала нагороду за особливі заслуги у протидії торгівлі людьми.

В інтерв’ю Радіо Свобода вона розповіла: «За цей час були різні випадки. Один із найжахливіших – коли ми рятували дитину із сексуального рабства. Вона сирота і потрапила до рук злочинців, які шукали дівчат для заняття проституцією в Києві. Було важко. Ми переховували її на анонімній квартирі. Розуміли, що від нас залежить її життя. Злочинці, які її шукали, використовували всі можливі методи пошуку. До цього вони знущалися з неї, топили, підпалювали волосся… Суд у справі йде до завершення».

Українці стають об’єктами торгівлі чи не найчастіше в Європі, зазначають міжнародні правозахисні організації. Проте дедалі більше жертв торгівлі людьми повертаються додому й отримують допомогу, відзначає посол США в Україні Джон Теффт.

«Багато українців все ще потерпають від цього жахливого злочину, але влада і громадськість зробили важливі кроки для боротьби з цим явищем. Тому Україна вилучена зі списку держав, які перебувають під наглядом через небезпечну ситуацію з торгівлею людьми. Американський уряд продовжує допомагати Україні в протидії цьому явищу», – наголосив посол.

Злочинний бізнес можна подолати лише спільними зусиллями

Торгівля людьми є дуже прибутковим і добре організованим нелегальним бізнесом, а отже, Україна залучатиме для її подолання всі ресурси і суворо каратиме винних, обіцяє заступник міністра внутрішніх справ України Василь Фаринник.

«Міністерство створило окремі підрозділи для боротьби з торгівлею людьми на місцях. Навчаємо слідчих специфіці цієї роботи. Такі злочини неоднозначні. Кожен розкритий злочин – це не окрема особа, це організована злочинна група», – зазначає заступник міністра.

Сьогодні український уряд готує законопроект про протидію торгівлі людьми та довгострокову державну програму, які мали б створити мережу упередження таких злочинів і надання допомоги потерпілим. Ця система вже пройшла випробування в пілотному проекті, який охоплює п’ять областей України.