Стан члена Конгресу США Ґіффордс після замаху: прогноз – «обережно оптимістичний»

Президент Сполучених Штатів Барак Обама та Мішель Обама, хвилина мовчання у пам'ять за загиблими під час стрілянини у місті Тусон

Прага – Суботній напад на депутата американського Конгресу Ґабрієль Ґіффордс правоохоронці класифікують як спробу вбивства. В історії Сполучених Штатів було кілька відомих політичних замахів, однак напади на членів Конгресу відбуваються відносно рідко. Їх було лише чотири.
Ґабрієль Ґіффордс перебуває в реанімації в критичному стані. Куля зачепила її мозок з лівої сторони, але не пройшла через увесь мозок, що було б смертельним. Лікарі кажуть, що вона реагує на їхні команди, а загальний прогноз її стану називають «обережно оптимістичним».

Пані Ґіффордс проводила неформальну зустріч із виборцями в торговельному центрі міста Тусон, що в штаті Арізона. Вона часто зустрічалася з виборцями в рамках її ініціативи, яку назвала «Конгрес на розі». До неї підійшов молодий чоловік і вистрілив їй у голову. Опісля він почав стріляти в людей, що зібралися слухати депутата. Внаслідок загинуло 6 осіб, серед них 9-літня дівчинка.

Президент Сполучених Штатів Барак Обама закликав усіх американців хвилиною мовчання вшанувати сьогодні пам’ять всіх загиблих.

«Це не лише трагедія для тих, хто втратив близьких. Це трагедія для Арізони та всієї нашої країни. Під час трагедій американці об’єднуються і підтримують один одного», – заявив Обама.

З історії нападів на конгресменів

Останній раз на члена Конгресу напали в 1978 році. Конгресмен Лео Раєн приїхав до Ґаян у пошуках своїх виборців у джунґлях цієї південноамериканської країни. Саме тут поселилася релігійна секта «Народна святиня». Делегацію конгресмена несподівано обстріляли сектанти, внаслідок чого Раєн загинув.

Після цього нападу понад 900 членів секти покінчили життя самогубством, випивши ціаністий калій.

1968 року був убитий один із найперспективніших молодих американських політиків, сенатор Роберт Кеннеді: рідний брат убитого американського президента Джона Кеннеді кандидував у президенти, він щойно виграв первинні вибори в Каліфорнії. Його застрелив палестинець Сірган Сірган, бо йому не сподобалася політична лінія Кеннеді щодо Палестини.

1935 року Гюі Лонґ, ще один сенатор, який мріяв стати президентом, був застрелений політичним супротивником. А значно раніше, невдовзі після закінчення громадянської війни 1868 року, член расистської таємної організації Ку Клукс Клан застрелив конгресмена Джеймса Гайдса.

У 19 столітті один член Конгресу звинуватив іншого в корупції. Той викликав його на дуель: обвинувачений убив обвинувача. Для Конгресу це стало приводом заборонити дуелі.