За 20 років в Україні не реалізовано жодної ідейної, політичної програми – Костенко

Юрій Костенко

Київ – Українські політичні партії в умовах слабкості і розпорошеності демократичної еліти вже довгий час перебувають в затяжному пошуку системних зв’язків. Про ідею створення єдиного політичного об’єднання національно-демократичного спрямування Радіо Свобода розпитувало в Юрія Костенка, лідера правоцентристської Української народної партії.
– Пане, Костенко, на думку багатьох лідерів правих і лівих партій прийшов час до консолідації програмово-ідеологічних партій. Як ставитеся Ви до цих ініціатив?

– Політична і партійна структуризація, які зараз відбуваються, це необхідний крок розвитку української демократії. Адже відсутність в Україні ідейних політичних сил багато років привело лише до одного результату, що за 20 років незалежності в Україні не було реалізовано жодної ідейної, політичної програми. Попри той факт, що за цей час змінилася шість разів Верховна Рада України, більше 10 разів змінювався уряд, президенти змінювалися, тим не менше в Україні і економіка, і демократія залишилися у стані, який багато в чому був кращим на початку 90-х років, ніж зараз. Отже, об’єднання політичних партій – це підвищення їх конкурентоспроможності, і це перспектива того, що рано чи пізно в Україні почнуть змагатися не вожді або політичні проекти, а реальні ідеологічні програми, за якими майбутній розвиток і демократії, і економіки України.

– Чи буде ваша партія, Українська народна партія також із кимсь об’єднуватися?

– Українська народна партія, як найбільша права політична сила, сьогодні веде переговори з близькими за ідеологією політичними силами. В першу чергу це стосується «Нашої України», партії «За Україну», Народного руху України, які мають близькі з нами ідейні засади і близькі програмові завдання. І саме на основі такого об’єднання в Україні і могла б повстати правоцентристська політична сила, яка рано чи пізно здатна створити у Верховній Раді правоцентристську більшість, а також правоцентристський уряд. Саме це стало б поворотним моментом у формування української державної політики, політики, яка базується на національному інтересі, інтересі національному виробника.

Я є реалістом і не очікую дуже швидких змін ментальності українського виборця, який сьогодні скоріше купується на солодкі, соціальні обіцянки, ніж на підтримку довгострокової економічної стратегії, яка у перспективі може дати і нові робочі місця, і нові європейські соціальні стандарти. Але виборець сьогодні хоче результату і саме цим обумовлюється період, коли в Україні, здебільшого, до влади приводять соціал-популістські проекти або право-популістські проекти, а не правоцентристську політику, яка здатна змінити українське життя на краще.

– Чи спроможні сьогодні опозиційні сили лівого і правого спрямування об’єднатися в єдину опозиційну силу?

– Щодо лівоцентристських політичних партій, то головне, щоб вони не страждали хворобою популізму, адже відсутність в Україні реальних економічних результатів обумовлюється саме тим, що Верховна Рада та її більшість традиційно орієнтувалися скоріше на популізм лівий, ніж на серйозні соціальні ліві програми. Тому в сенсі співпраці – так, така практика є, в тому числі в розвинутій демократії. Минулий парламент Німеччини був сформований із право-лівої більшості і дав певні позитивні результати розвитку тієї держави. Щодо України, то тільки тоді, коли ліві соціальні проекти опиратимуться на потужну економічну політику, тільки тоді ліві обіцянки будуть доходити на стіл кожного українського громадянина. Все інше перетворюється, як і раніше, у соціальний популізм, який лише погіршує і економічну, і соціальну ситуацію в державі.

– Як відзначатиме Українська народна партія День Соборності?

– Українська народна партія вийде із своєю програмою святкування Дня Соборності. Розпочнемо ми свої заходи на Європейській площі, де разом з іншими правими партіями ми і будемо обговорювати політичну стратегію і об’єднання правих сил, і завдання, які вони повинні вирішити в українській політиці. А далі з найбільшим прапором України, які наші активісти із Донеччини пошили ще декілька років тому назад, ми пройдемо Хрещатиком до пам’ятника Шевченка та пам’ятника Грушевського і покладемо квіти. Потім візьмуть наші активісти участь у спільному молебні, які будуть проводити патріарх України і Всія Русі Філарет та кардинал Любомир Гузар на Софійському майдані. Ось такі приблизно заходи, в яких планує брати участь Українська народна партія.