Дихайте вільно. У Донецьку планують спалювати сміття

Донецьк – Донецькі екологи виступають проти будівництва в місті заводу зі спалювання сміття. Про це йдеться у заяві 11 громадських організацій і об’єднань. Торік громадянам вдалось уникнути будівництва цього заводу у Кіровському районі Донецька. Відтак влада змінила місце шкідливого будівництва і приховує від громадськості інформацію щодо проекту сміттєспалювального підприємства, – розповідають екологи.
Історія зі скандально відомим будівництвом сміттєспалювального заводу у Донецьку повторюється. Не встигли жителі Кіровського району відбитися від проекту, як будівництво вирішили перенести на інший кінець міста – у Пролетарський район.

Три дні тому протест донецьких екологів став на заваді проведенню громадських слухань з приводу сміттєпереробного заводу – як називають його донецькі чиновники. Втім, яким чином перероблятиметься сміття, вони не уточнюють.

Інвестором, як і рік тому, виступає шведська фірма Екоенерджи, відома у Європі будівництвом саме сміттєспалювальних заводів, повідомила Радіо Свобода голова громадської організації «Ні сміттєспалювальному заводу!» Наталя Сумінова.

«Ми протестуємо проти старої технології. Технологія, яка пропонується, вона дуже шкідлива для життя людини. В Європі в минулому році тільки на території Польщі закрили 12 практично готових до введення в експлуатацію сміттєспалювальних заводів», – каже еколог.

Сумінова припускає, що в Україні, де екологічні закони більш лояльні, може спрацювати відома приказка «На тобі, небоже, що мені негоже!» – тут продаватимуть обладнання, заборонене в країнах ЄС. Протестувальники проти заводу стверджують, що протягом останнього року влада свідомо приховує інформацію про проект сміттєспалювального заводу.

«В першу чергу ми не згодні з тим, що не дають повної інформації. Дали дані – загальна цифра, скільки там сміття будуть спалювати. І ніяк не обґрунтовані запевнення, що це має бути безпечна технологія», – говорить голова «Донецького екологічного руху» Сергій Денисенко.

Про те саме стверджує і Наталя Сумінова: «Ніхто не бачив проекту, ані спеціалісти, ані громадяни. А за що ми мали голосувати? Весь цей час інформація практично приховувалась. Нам нічого не давали».

На заводі планують утилізувати 100 % донецького сміття

Попри протести, представники місцевої влади запевнюють, що використають новітню технологію, яка дозволяє опалювати місто за допомогою відходів. Нещодавно мер Донецька Олександр Лук'янченко заявив, що інвестор співпрацює з Міністерством охорони здоров'я і Мінекології, щоб ті провели серйозну експертизу проекту. Місцева влада не збирається відмовлятись від будівництва заводу, адже на сьогодні ситуація зі зберіганням сміття у Донецьку виглядає критичною.

«Сьогодні ситуація така, що місто Донецьк зберігає відходи на полігонах Ларинському, Петровському і «Біосфера Донецьк». І цього об’єму вистачає тільки на 50 % сміття, яке Донецьк продукує. Ми маємо визнати, що сьогодні у Донецьку землі для будівництва ще одного полігону немає», – каже начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Донецькій області Сергій Третьяков.

На новому заводі планують спалювати (чи то переробляти) 100 % донецького сміття. Це ставить під сумнів інші екологічні програми, які вже розпочались в місті із залученням бюджетних коштів – такі, як технології роздільного збору сміття, нагадують екологи.