Проект нового бюджету США: значне скорочення видатків

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах президент Барак Обама у понеділок 14 лютого представляє Конгресові свій проект державного бюджету на наступний фінансовий рік, який почнеться 1 жовтня.
Проект нового бюджету обсягом 3,5 трильйони доларів має до діла, насамперед, з хронічною проблемою дефіциту, коли видатки уряду перевищують надходження до державної скарбниці.

У своєму радіозверненні до країни президент Барак Обама, зокрема, сказав: «Я пропоную новий бюджет, який дозволяє нам лише ті витрати, що нам по кишені, і разом з тим ми робитимемо інвестиції у наше майбутнє».

Обама підкреслив великий обсяг скорочень : «Мій бюджет заморожує щорічні внутрішні видатки на наступні п’ять років, навіть на ті програми, що близькі до мого серця. Це має скоротити дефіцит платіжного балансу на понад 400 мільярдів доларів упродовж наступних десяти років».

Серед внутрішніх видатків, що підлягають скороченню, можна для прикладу назвати субсидії для модернізації аеропортів – зрізати з них понад мільярд доларів, субсидії штатам для спорудження водоочисних станцій – там зрізати близько мільярда доларів. Пропонується наполовину зменшити фінансову допомогу родинам з низькими статками, скасувати фінансування на будівництво швидкісної залізниці тощо.

Критика з боку республіканських законодавців

Конгресмен Ерік Кантор, лідер республіканської більшості у Палаті представників, сказав, що скорочення, пропоновані президентом Обамою, недостатні. За його словами, президент підходить до проблеми витрат з хірургічним скальпелем, а потрібна сокира.

Інший впливовий законодавець, Джон Бейнер, спікер Палати представників, заявив: «Ми повинні звільнити нашу економіку від тягаря безконтрольних витрат і від уряду надто великого обсягу. Ось чому нова (республіканська) більшість Палати представників наполягатиме у наступні сім місяців на скороченні витрат на 100 мільярдів доларів».

Сенатор-республіканець Оррін Гатч, член фінансової комісії Сенату, сказав у телевізійному інтерв’ю: «Президентська пропозиція заморозити урядові витрати, можливо, вельми зручна для позиції Білого дому, але це абсолютно недостатнє вирішення проблеми нашої країни щодо витрат».

Одначе, як наголошує президент Обама у своєму радіозверненні, його проект бюджету «урізає те, чого ми не можемо собі дозволити, щоб платити за те, без чого ми не можемо обійтися. Так роблять родини у важкі часи. Те саме тепер мусить зробити наша країна».

Все це – лише початок генеральної битви у Конгресі за бюджет.