Майбутній транш МВФ: стимул чи гальмування розвитку?

Київ – Сьогодні місія МВФ, яка завершує роботу в Україні, має оприлюднити результати своїх переговорів з українським урядом. Прем’єр-міністр Микола Азаров та депутати парламентської більшості запевняють, що у головних соціальних та макроекономічних питаннях було досягнуто компромісу. Тим часом представник опозиції та незалежні економісти стверджують, що в нинішніх умовах кредит МВФ не сприятиме реформам, і може навіть нашкодити економіці країни.
Сьогодні місія МВФ завершує свою роботу у Києві. Метою візиту місії був перегляд програми співпраці Міжнародного валютного фонду з Україною та узгодженні третього траншу кредиту у рамках програми «стенд-бай».

За словами Прем’єра Миколи Азарова, уряду вдалося досягти компромісу щодо більшості питань, які увійдуть до меморандуму про співпрацю.

«Цікавили місію МВФ перспективи виконання бюджету; чи можлива реалізація запланованого дефіциту нафти та газу, дефіциту бюджету, – каже прем’єр. – МВФ в цілому позитивно оцінив результати нашої роботи за минулий та початок цього року. Вони з розумінням сприйняли мої аргументи щодо поетапної реалізації накреслених у літньому меморандумі цілей: зміни тарифів, пенсійної реформи. Компроміс, якого ми досягли, дасть змогу найменш болісно для людей проходити необхідний етап реформування».

Переговори з МФВ можна вважати успішними, а це позитивно вплине на економіку та хід реформ в Україні, переконаний депутат від Партії Регіонів, заступник голови парламентського комітету з питань бюджету Владислав Лук’янов.

«Досягнуто спільної позиції з усіх питань, які обговорювалося: це і тарифи, і робота національного банку, валютного регулювання, відшкодування ПДВ експортерам, що підживлює економіку».

При цьому, Лук’янов запевняє, що майбутні домовленості з МВФ не вплинуть суттєво на пенсійну реформу, бо питання підвищення пенсійного віку не належало до основних тем переговорів.

20 мільярдів доларів пішло в офшори?

На думку ж депутата-бютівця Андрія Павловського, у нинішніх умовах позики МВФ розбещують владу та здебільшого проїдаються.

«Ми принижуємося, щоб отримати позику, тоді як щороку, за даними НБУ, з України виводяться мільярди. Минулого року 20 мільярдів доларів пішло в офшори – це більше, аніж загальний обсяг програми співпраці з МВФ! Отже, Україні варто використовувати внутрішні ресурси, яких достатньо, щоби закрити і пенсійний фонд, і соціальні програми», говорить депутат-опозиціонер.

Кредитування України за програмою «стенд-бай» Міжнародний валютний фонд поновив у липні минулого року. З того часу Україна отримала два транші загальним обсягом понад три з половиною мільярди доларів. Між тим експерти відзначають швидке збільшення державного боргу України, який за останній рік зріс на 36%.