Уряд встановив чинність нових посвідчень водія в 50 років

Кабінет Міністрів ухвалив у понеділок постанову, яка встановлює, що термін дії посвідчення водія становитиме 50 років, повідомила урядова прес-служба.

Ця зміна «зумовлена положеннями Міжнародної конвенції про дорожній рух, яка вимагає встановлення терміну дії посвідчення водія», мовиться в повідомленні.

Разом із тим усі українські національні посвідчення водія, видані до набрання чинності цією постановою, «є дійсними на території України» та не вимагають обов’язкового обміну, заявила прес-служба.

Раніше міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов уточнював, що дотеперішні посвідчення водія без визначеного терміну чинності є далі чинними і в Україні, і за кордоном.

Конвенція про дорожній рух 1968 року, відома як Віденська, діє на території 69 країн світу, які є її учасницями. Останні зміни до неї, які мають бути запроваджені не пізніше як 29 березня цього року, вперше передбачають у посвідченнях водія, дійсних у цих країнах, обов’язковий пункт про «дату закінчення терміну чинності посвідчення» (позначається як 4 b) (додаток 6 у новій редакції).

Водночас конвенція передбачає, що посвідчення, видані до цієї дати відповідно до попередніх норм, залишаються чинними до кінця терміну їхньої чинності (тобто в випадку з українськими посвідченнями безстроково) (стаття 43).

Також конвенція, запроваджуючи пункт про термін чинності посвідчення водія, не вимагає від країн-учасниць обов’язково обмежувати цей термін, а лише визначає, що національне законодавство може обмежувати цей термін (стаття 41 у новій редакції).

В Україні розмови про обмеження терміну чинності посвідчень водія викликали побоювання, що обмін посвідчення на нове може вимагати чималих бюрократичних труднощів, коштів і часу, а, можливо, і перескладання водійських іспитів.

У багатьох країнах, де термін чинності посвідчень водія, як і інших посвідчень, обмежений, найчастіше до 10 років (стільки пересічно витримує пластикова чи ламінована картка), їх обмінюють без жодних перешкод і з мінімальним адміністративним збором чи й безкоштовно, досить лише нової фотографії.