В Угорщині розпочали наступ на чиновницькі привілеї і корупцію

Угорщина – Угорський уряд проводить адміністративну реформу, яка зменшить кількість привілеїв для державних чиновників усіх рівнів. Безконтрольне використання народних коштів членами попереднього лівоцентристського уряду стало вже притчею во язицех і предметом розгляду численних кримінальних справ. У майбутньому любителів порозкошувати на державний кошт стримуватимуть суворіші рамки закону.
Угорська Феміда нині буквально завалена сотнями томів різного штибу адміністративних порушень і кримінальних справ колишніх міністрів, депутатів, генералів збройних сил країни та колишніх мерів міст.

І це тільки початок, рішуче обіцяють виборцям консерватори, які прийшли до влади навесні минулого року.

Паралельно з цим владна коаліція розробляє спеціальну адміністративну реформу, яка повинна стримувати надмірні апетити чиновництва.

Криза для одних, розкоші для інших

«Йдеться про таку урядову постанову чи нормативний акт, метою яких є вироблення прозорих та єдиних механізмів отримання матеріальних винагород, виплат і службових привілеїв, що призначені для державних керівників», – розповіла прес-секретар кабінету міністрів Угорщини Анна Надь.

Проект, зокрема, передбачає, що чиновник високого рангу може мати в столиці службове житло лише у випадку, якщо він приїхав із провінції. Проте купувати таку квартиру заборонено. Ще припускають варіант, коли на свій розсуд можна винайняти помешкання у приватного власника. Чиновникові буде компенсована плата за оренду житла за наявності рахунку, але не більше за 1000 євро на місяць.

Генеральна прокуратура зараз розслідує справу колишнього функціонера з адміністративних питань Міністерства оборони Угорщини Ласла Фапала у справі розбазарювання державних коштів.

«Він та багато інших високопосадовців-соціалістів цього міністерства отримали можливість жити у багатометражних розкішних службових квартирах. Вони не тільки мешкали в них, але згодом і придбали це нерухоме майно за безцінь у держави», – поділився інформацією оглядач Ференц Кіш.

Після парламентських виборів минулого року чинний міністр оборони заборонив продаж службових квартир цього відомства.

Час від часу у пресі пишуть про те, як навіть після початку фінансово-економічної кризи у 2008 році деякі члени колишнього угорського уряду та їхні родичі, не шкодуючи державних грошей, купували собі дорогі автомобілі, відвідували недешеві приватні велнес-центри, модні ресторани і навіть заводили собі персональних манікюрниць чи масажисток.

Лівоцентристська коаліція була при владі в Угорщині з 2002-го до 2010 року, тричі змінивши глав уряду і майже увесь склад кабінету міністрів. Однак це не допомогло соціалістам і вільним демократам подолати корупцію серед угорського чиновництва і зухвалі службові зловживання.