Ющенко та Кравчук написали листа Януковичу

Колишні президенти Леонід Кравчук та Віктор Ющенко закликають Президента Віктора Януковича взяти під особистий контроль ситуацію довкола Десятинної церкви. Про це йдеться у їхньому відкритому листі, який оприлюднила прес-служба партії «Наша Україна».

«Руїни Десятинної церкви є більшою архітектурною та історичною цінністю, ніж будь-який, навіть найкращий її макет, який може бути побудованим на її місці», – зазначили автори листа.

«Оскільки не збереглося достовірних зображень і креслень первісного храму, збудованого Володимиром, будь-який проект, за великим рахунком, не матиме нічого спільного з історичною пам’яткою», – наголосили колишні президенти.

За їхніми словами, реконструкція церкви «зараз суперечила б не лише сучасній європейській традиції збереження культурних пам’яток, але й міжнародним зобов’язанням, взятим на себе Україною».

«Окрім того, відбудова Десятинної церкви закриє можливості для повноцінного аналізу унікальних археологічних матеріалів, які історики могли б отримати з новими науковими інструментами», – вважають Леонід Кравчук та Віктор Ющенко.

Окрім цього, колишні президенти виступають категорично проти того, «аби святиня часів Київської Русі стала яблуком міжконфесійного розбрату і предметом політичних спекуляцій».

«Вважаємо також за потрібне дати доручення міській владі Києва щодо забезпечення належної музеєфікації фундаменту Десятинної церкви, а також щодо проведення обов’язкового громадського та експертного обговорення остаточного проекту її збереження», – йдеться у листі.