Чернівецький національний університет внесли до спадщини ЮНЕСКО

Центральний і 2 інших корпуси Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича зарахували до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО як колишню резиденцію православних митрополитів Буковини і Далмації у Чернівцях. Відповідне рішення ухвалила чергова сесія Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у Парижі, повідомив ректор університету Степан Мельничук.

За словами ректора, внесення університету до спадщини ЮНЕСКО створить імідж для цього вищого навчального закладу і привабить туристів. «Ми ж, зі свого боку, повинні облаштувати для туристів усі зручності: обладнати стоянки для транспорту, місця для харчування, сувенірні магазини», – зазначив Степан Мельничук.

Ректор Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича також розповів, що вже наступного року у резиденції планують створити музей університету та виставкові зали, а факультети іноземних мов та педагогічний, які зараз розташовані у резиденції, перенесуть у новозбудований корпус.

Досі до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Україні входили заповідник «Софія Київська», Києво-Печерська лавра, історичний центр Львова, букові ліси в Карпатах і частина геодезичної дуги Струве.

Під час чергової 34-ї сесії Комітет всесвітньої спадщини відмовився внести до списку всесвітньої спадщини Андріївську і Кирилівську церкви в Києві, оскільки Україна не встигла підготувати всі необхідні для цього документи.