Донецькі інваліди нагадали Президентові Януковичу про його обіцянки

Мітинг протесту проти соціальної політики влади Президента Віктора Януковича, 6 липня 2011 року, Донецьк

Донецьк – У середу в Донецьку інваліди, члени громадських організацій чорнобильців, афганців і ветеранів протестували проти реформ уряду Миколи Азарова. Близько тисячі осіб пікетували обласну адміністрацію з вимогою зупинити розгляд законопроекту, що передає Кабінетові Міністрів функцію встановлення пенсій інвалідам. Протестувальники нарікали на те, що чинна влада не виконує передвиборчі програми.
«Владу під контроль» – під таким гаслом члени організацій «Союз Чорнобиль України», «Чорнобильські вдови», інваліди, ветерани та інші соціально-незахищені категорії громадян вимагали зупинити розгляд законопроекту «Про гарантії держави відносно рішень судів».

Ухвалення документа, що винесений на розгляд Верховної Ради 7 липня, призведе до зменшення пенсій, адже дозволить Кабінетові Міністрів призначати соціальні виплати в ручному режимі в залежності від наявності коштів у Пенсійному фонді, вважають мітингувальники. Раніше ветерани оскаржували дії Пенсійного фонду в судах, але закон позбавить їх такої можливості, пояснює голова донецької організації «Союз Чорнобиль України» Володимир Кругликов.

Your browser doesn’t support HTML5

Донецькі інваліди вимагають повернути пільги


«Вони пішли на такий крок. Щоб нас відрізати від подачі законних позовів, вони й ухвалюють таке рішення – скасувати законодавчий акт і передати все Кабінету Міністрів, і тепер Кабмін встановлює і компенсаційні виплати, і розмір пенсії. Це називається пенсійна реформа?» – обурюється Кругликов.

Багатодітна мати: 16 гривень на харчування дитини ліквідатора на місяць – «це смішно»

Чорнобильці скаржаться на невиконання владою також чинного законодавства про соціальний захист, через що багато сімей перебувають у скрутному становищі.

Мати десятьох дітей Руфіна Іщенко, чоловік якої є ліквідатором аварії на ЧАЕС, зазначає: «Десять дітей-чорнобильців, яких позбавили повністю всього. По-перше, якщо за законом встановлена часткова компенсація витрат на харчування в розмірі 50 відсотків мінімальної зарплати, то Кабінет Міністрів понизив це до 16 гривень 50 копійок. Це смішно, це мізерна доля».

«Президент здивував олігархів»

Ветерани і ліквідатори, а також члени їхніх сімей висловили розчарування діями Президента і представниками уряду, котрі під час виборів обіцяли збільшення соціальних гарантій чорнобильцям, дітям війни і учасникам військових дій.

«Друзі, як м’яко було сказано про те, що наш Президент нас, і така пауза, здивував. Та ні, треба говорити правду – він зовсім не здивував нас, він тупо обдурив нас! Покращити життя, стандарти підвищити… Я вам скажу навіть більше – він не тільки нас здивував, він здивував і своє найближче оточення, олігархів здивував. Вони навіть і не уявляли, що тільки за рік управління Партії регіонів їхнє матеріальне становище зміцніє втричі!» – зауважує ліквідатор аварії на ЧАЕС Василь Коваленко.

Протестувальники назвали свій мітинг попереджувальним і обіцяють виходити на вулиці ще, допоки влада «не почує кожного» з них.