Білоруський генпрокурор заступився за пресу, скритикувавши міліцію

Білоруський генпрокурор Григорій Василевич вважає, що міліція не повинна застосовувати санкції до журналістів, які висвітлюють акції протесту. Він пообіцяв розібратися з міліціонерами, які порушують положення закону про ЗМІ.

Про це Василевич сказав у середу на прес-конференції в Мінську.

У Білорусі вже понад місяць щосереди відбуваються мовчазні акції протесту, учасники яких не використовують плакати і гасла, висловлюючи своє невдоволення лише плесканням у долоні.

Щоразу міліція жорстоко реагує на ці виступи: понад півтори тисячі учасників були затримані, сотні засуджені до штрафів та арештів.

При цьому співробітники МВС жорстоко реагують на роботу преси: перешкоджають зйомкам, розбивають апаратуру і затримують журналістів. За даними Білоруської асоціації журналістів, за час протестів у цій країні були затримані 88 представників ЗМІ. Більшість із них відпустили незабаром після затримання, але кілька людей були засуджені до арештів.

«Права журналістів не повинні порушуватися. Ваші права повинні дотримуватися, і це безумовно повинно давно було ввійти в практику і стати доброю традицією кілька років тому, – сказав Василевич на прес-конференції. – Я вважаю, що коли журналіст присутній на акції, то може бути, що і співробітники правоохоронних органів будуть більш коректно діяти».

«На адресу міністра внутрішніх справ я направив такий лист», – сказав генпрокурор Василевич, додавши, що прокуратура почала перевірку порушень прав преси під час акцій протесту.

Останнім часом, розганяючи мовчазні протести, співробітники міліції діють у цивільному і проводять арешти, не представляючись і не пояснюючи причин затримання.

Критики чинної влади мають намір провести чергову мовчазну акцію протесту на центральній площі Мінська та інших містах Білорусі ввечері в середу.