Уряд Італії схвалив нові заходи економії

Уряд Італії схвалив у п’ятницю новий пакет заходів заощадження, яких вимагав Європейський центральний банк, занепокоєний можливістю розростання бюджетної кризи в зоні спільної валюти євро.

Як сказав прем’єр-міністр Сільвіо Берлусконі, нові заходи болісні, але необхідні.

Нові заходи скорочення бюджетних видатків і збільшення надходжень мають на меті заощадити 45 з половиною мільярдів євро і досягти збалансованого бюджету вже 2013 року.

Серед заходів – зменшення витрат на соціальні потреби, скорочення 50 тисяч бюджетних робочих місць чи запровадження на наступні два роки «солідарного податку» на високі прибутки – додатково на 5 відсотків із прибутків понад 90 тисяч євро на рік і 10 відсотків із сум понад 150 тисяч.

Ці заходи уряду різко критикують на нижчих рівнях влади в Італії, по яких ударять скорочення. Там заявляють, що заходи соціально несправедливі і загрожують економічному зростанню.

Нові заходи прискорюють на рік попередню мету збалансувати бюджет, що спершу планували на 2014 рік, і передбачають структурні реформи, які мають стимулювати інвестиції і економічне зростання.

Ці заходи додаються до попередніх заощаджень, оголошених у липні.