Боротьба з курінням: підвищення акцизів та кабінети відмови від цигарок

В Україні за останні 5 років курців стало менше на 12%, повідомляють у МОЗ. Частково цього вдалося досягти за рахунок значного підвищення акцизів на сигарети. З 2008 року вони зросли в 6 разів, а ціни на тютюнові вироби збільшилися втричі. Верховна Рада знову планує підвищити акцизи на тютюнові вироби. Це передбачає зареєстрований в парламенті новий законопроект. Якщо його підтримають – середня ціна пачки сигарет виросте до 10 гривень.
У Верховній Раді зареєстровано законопроект про підвищення ставок акцизного податку на сигарети без фільтру та інші тютюнові вироби з 20 до 30%. Якщо документ ухвалять, то сигарети із фільтром подорожчають на півтори гривні, і вартість пачки становитиме майже 10 гривень, а сигарети без фільтру подорожчають майже на 2 гривні, і коштуватимуть приблизно 5,5 гривень за пачку.

Зріст акцизів

Автор цього законопроекту В’ячеслав Кириленко говорить, що після ухвалення законопроекту рівень споживання тютюну в країні знизиться на ще 1,5%, а доходи в бюджету зростуть до 18 мільярдів гривень.

«Будь-яке збільшення акцизів врешті призводить до зменшення паління. Особливо мене тривожить ця проблема серед дітей і підлітків. Крім того, це додаткові надходження до бюджету, близько 2 мільярдів гривень. Моє завдання, щоб в Україні палило все менше людей і було менше реклами, і менше всіляких акцій, які демонструють модність паління, особливо серед дітей і підлітків», – зазначив депутат Кириленко.

Як повідомило видання «Комерсант», ініціативу про підвищення акцизів не схвалили учасники ринку, заявивши, що ставки акцизу в Україні піднімаються частіше, ніж в сусідніх країнах, і вони є «найвищими в СНД» (востаннє акцизні ставки на тютюнові вироби підвищувалися з 1 січня 2011 року - на 6,9%). Крім того, виробництво сигарет в Україні за перші 7 місяців
податків на тютюнові вироби є однією з вимог рамкової конвенції 2011 року скоротилося більш ніж на 10% в порівнянні з аналогічним періодом 2010 року, повідомили у Державному комітеті статистики України.

У той же час підвищення Всесвітньої організації охорони (ВООЗ) здоров'я по боротьбі з тютюном, яку Україна ратифікувала в 2006 році.

Боротьба триває

За останні 5 років поширеність куріння в Україні зменшилася із 41% до 29%. Це офіційні дані Міністерства охорони здоров’я. Таких показників вдалося досягти за рахунок збільшення акцизів на тютюнові вироби, попередження на пачках, звільнення громадських і робочих місць від тютюнового диму, а також завдяки частковій забороні реклами цигарок. Про це розповів Костянтин Красовський, завідувач відділу контролю над тютюном Інституту стратегічних досліджень МОЗ України.

«У 2005 році в Україні було 14 мільйонів щоденних курців. В 2010 році – приблизно 10 мільйонів. Якщо заокруглювати і в мільйонах цей процес розуміти , то здається, що 4 мільйони людей кинуло курити. Насправді ж за ці 5 років кинули курити тільки 2 мільйони людей. І за ці ж 5 років померло від найрізноманітніших хвороб, необов’язково пов’язаних з курінням 3 мільйона курців. А на заміну їм прийшов лише 1 мільйон молодих курців. Тобто ті заходи більше на профілактику зіграли, а не тільки на зменшення поширеності куріння», ­– пояснив Костянтин Красовський.

На зменшення кількості курців до 30% в Україні вплинуло насамперед ще й те, що кинули курити люди, в яких не було справжньої залежності від цигарки, а надалі варто розвивати допомогу курцям, які без лікаря обійтися не можуть, наголошує Костянтин Красовський. Але на це потрібні гроші.

«Далі можна ще докласти зусиль і зменшити ще трошки – там до 20%. Потім кожен наступний відсоток буде потребувати все більше і більше ресурсів. Ось у Канаді зменшили кількість курців до 13%, а епізодичних курців десь до 18%. Україна знаходиться у вигідному становищі – у нас куріння серед жінок досить непоширене. Щоденне куріння – це 9 %, суттєво менше, ніж в країнах Західної Європи», – сказав Красовський.

Кабінет відмови від куріння

За останні роки вперше вдалося зменшити кількість інфарктів та інсультів приблизно на 10%, зазначає голова Коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну» Микола Поліщук. Проте боротьба і далі триває, додає він, тому що сьогодні все ще курить близько 10 мільйонів українців.

«Щоб зменшити тютюнокуріння треба повністю заборонити рекламу. Друге – підняття акциз на тютюнові вироби і, звісно, треба далі продовжувати державну програму протидії поширенню тютюну, в тому числі і лікування залежних від нікотину. Ця програма діяла з 2009 року. В червні цього року Кабінет міністрів її скасував , бо грошей немає. При цьому на програму не виділялося ні копійки. Програма діяла за рахунок донорів», – сказав Поліщук.

Наразі під головуванням головного нарколога МОЗ України Олександра Мінко розробляють нову програму. Вона передбачає створення консультативного кабінету для курців, які хочуть відмовитися від цигарки, в кожній більш-менш великій поліклініці. Про це розповів заввідділом профілактики та лікування наркоманії Інституту психіатрії та неврології Академії медичних наук України Ігор Лінський.

«У нас багато кажуть про алкоголізм, наркоманію, а помирають у нас перш за все від тютюну. Тому що інсульти, інфаркти, рак легенів… це перш за все куріння. Так от має бути в кожній поліклініці місце, куди будь-який лікар зміг би направити свого хворого, якщо він бачить, що той залежний від тютюну. Лікар каже пацієнту: «Я можу лікувати ваші очі чи ваші легені. Але радикального успіху ми не досягнемо, тому що ви продовжуєте курити. Якщо хочете вирішити проблему належним чином – завітайте у цей кабінет».

Професійна допомога людям, які вирішують кинути курити, це одна з 5 стратегій ВООЗ щодо зменшення поширеності куріння. Фахівці стверджують: щоб скоротити кількість курців в Україні ще на 10%, треба виконувати всі 5 принципів. Серед них підвищення цін на сигарети, скорочення тютюнової реклами, поступове обмеження куріння у громадських місцях, попереджувальні написи на пачках сигарет.