Американський принц на сцені Большого театру

Большой театр у Москві

Москва – Американський танцівник Дейвід Голберґ у новому сезоні 2011-2012 року буде виступати в Москві у Большому театрі. Він стане першим американцем, якого прийняли до трупи Большого театру на такий тривалий час.
Десятиліттями танцівники з Росії і СРСР виїжджали на Захід, змінюючи московський або ленінградський балет на американський, французький чи британський. Цей сезон у Большому театрі починається незвично: як прем’єр (так називають у балеті чоловіків-солістів) у трупі вперше з’явиться соліст Американського театру балету «АВТ» – Дейвід Голберґ.

«Це цікаве таке коло виходить, – каже Голберґ. – Звичайно, це не так драматично, як втеча Рудольфа Нурієва в 1961-му або Михайла Баришнікова в 1974 році. Але це і зараз дуже важливо, що тепер у Большому театрі є іноземець – прем’єр балету. Причому не просто іноземець, а американець. Я відчуваю відповідальність. І мені здається, дуже важливо, щоб була відновлена, так би мовити, справедливість».

http://www.youtube.com/embed/PlMrVlYhxJE

Романтичний герой

Дейвіда Голберґа до трупи Большого театру запросив художній керівник балету цього славнозвісного театру Сергій Філін. Саме Філін виконував партії романтичних героїв, зараз танцівників цього амплуа в трупі театру немає, і це стало однією з причин запрошення Голберґа до Большого театру, вважає балетний критик Майя Крилова.

«Дейвіда Голберґа запросили тому, що він один із найкращих сучасних танцівників класичного балету. У нього чудові природні дані. Він дуже добре технічно підкований, у нього чудова сценічна зовнішність. Врешті, він типовий герой-коханець із образом вікінга», – зауважує Майя Крилова.

За її словами, дуже важливо й те, що у 29-річного американця відмінна школа і досвід роботи на сценах Європи та Америки.

«Це, звичайно, чудовий досвід і для нас, тому що у нас буде танцівник, який навчався в школі паризької опери, потім працював у Нью-Йорку, – каже Крилова. – Тобто, знайомий із французьким стилем, із американським стилем. Тепер це буде таке вливання в наш російський балетний театр, у наш чоловічий танець класичний. Це буде цікаво для Дейвіда, я гадаю, і для нашого глядача».

«Принц» із Південної Дакоти

Дейвід Голберґ народився в штаті Південна Дакота. Балетом зайнявся досить пізно – у віці 13 років, після того, як вчителі звернули увагу на його природні дані – ідеальна статура й «зовнішність принца». Після навчання в Арізоні, в Парижі та в Нью-Йорку Голберґ став спочатку членом всесвітньовідомої американської трупи «АВТ», а через 4 роки і її солістом. В Америці його партнеркою була російська зірка балету Наталія Осипова.

За словами балетного критика Майї Крилової, бажання танцювати в дуеті з російською балериною стало для Дейвіда Голберґа однією з причин приїзду до Москви.

«Чудовий дует склався у нього з Наталією Осиповою – нашою балериною в Америці і в Росії. Я знаю, що одна з причин, через яку Голберґ перейшов до російського театру, було його бажання танцювати з Осиповою. А це абсолютно приголомшливий дует! Між ними така балетна хімія, як кажуть на Заході. Коли вони на сцені, вони взаємодіють на всі сто відсотків. Причому вони абсолютно різні. Вона темпераментна і вибухова, а він такий зовні прохолодний, але з таким прихованим внутрішнім вогнем. І те, що ми будемо часто бачити цю пару на сцені Большого театру, це теж просто прекрасно», – зазначила Майя Крилова.

Вже на початку листопада Дейвід Голберґ танцюватиме на сцені в «Жизелі» Адана, потім у «Сплячій красуні» Чайковського та інших «фірмових» балетах Большого театру.