Дніпродзержинську загрожує зсув

Одна з небезпечних зон Дніпродзержинська

Дніпропетровськ – У Дніпродзержинську мешканці двадцяти п'ятиповерхівок через масштабний зсув можуть залишитися без житла. В будинках, зведених за радянських часів на схилі балки, потріскали фундаменти, під спорудами істотно просів ґрунт. Комісія МНС наказала переселити мешканців понад ста квартир в терміновому порядку, але місто не має на це коштів.
Ще за радянських часів, у 70-ті, в районі Самишиної балки звели 20 багатоповерхівок та мікрорайон приватного сектора. Після новосіль мешканці почали помічати: будинки повзуть вниз, стіни вкриваються тріщинами. Наразі, за даними наукових спостережень, ситуація загострилась: під групою житлових будинків виявили значне просідання ґрунту. Мешканці аварійних багатоповерхівок кажуть: живуть, як на пороховій діжці.

«У нас великі тріщини по всіх квартирах, живемо в постійній вологості. Невідомо, коли нас відселять», – скаржаться люди.

Комісія МНС визнала: ситуація зі зсувами у балці справді загрозлива, мешканці 5 багатоповерхівок потребують відселення, причому з трьох будинків людей треба евакуювати негайно.

Проблему розв’яжуть у 2012 році?

У Дніпродзержинській міській раді кажуть: коштів на відселення (а це більше 20 мільйонів гривень) в бюджеті немає. До того ж, в місті відсутні вільні житлові площі комунальної власності. Цього року, приміром, за рахунок місцевого бюджету відселили тільки дві родини.

Начальник управління капітального будівництва міськради Сергій Понизов запевнив Радіо Свобода: ситуація у балці наразі контрольована, загрози життю людей немає. За його словами, місцеві фахівці вже розробили план порятунку зсувної зони, він обійдеться в понад 90 мільйонів гривень, які розраховують отримати з держбюджету та резервного фонду.

«Ми розробили техніко-економічний розрахунок захисту Самишиної балки. Заходи передбачають як відселення (всього нам залишилось відселити 256 сімей), так і низку інженерних заходів, зокрема, будівництво дренажу, демонтаж аварійних будинків. Ми цьогоріч просимо кошти тільки для відселення сімей, а вже на інженерний захист ми просимо на 2012 рік», – повідомив Радіо Свобода Сергій Понизов.

Природа і людська безгосподарність

Між тим, екологи звертають увагу влади на те, що у Дніпродзержинську під загрозою зсувів уся правобережна частина міста. І проблема – не суто природна, а й техногенна. Виконавчий директор екологічної організації «Голос Природи» Євген Колишевський покладає провину на безгосподарність – і радянських часів, і нинішню.

«Вище Дніпропетровська знаходиться штучне водосховище на річці Дніпро, відтак не тільки Самишина балка, а й уся правобережна частина Дніпродзержинська – у зоні підтоплення. Цей фактор сьогодні можна розглядати як об’єктивний, на який не можна вплинути. За великим рахунком, належало б просто демонтувати ГЕС, але всі розуміють, що найближчим часом це неможливо. Але місцевій владі треба боротися з факторами, які підсилюють підтоплення. Дуже важливо налагодити зливову систему у місті. У деяких районах міста її взагалі немає, а в деяких – вона у недіючому стані. Ефект підтоплення підсилюється втратами води з системи централізованого водопостачання та теплопостачання. Втрати води підраховуються мільйонами тонн на рік», – пояснив у коментарі для Радіо Свобода Євген Колишевський.

Фахівці вважають: якщо зсув у Самишиній балці не зупинити, то виникне загроза руйнування прилеглих житлових масивів. У Дніпродзержинську відстежують ситуацію у балці й чекають коштів із Києва.