Польща судитиметься з «Газпромом», якщо не отримає знижку

Польща планує в середині жовтня подати в суд на «Газпром», який є головним постачальником газу в країну, якщо той не погодиться надати знижку на паливо. Про це повідомила прес-служба польської державної нафтогазової компанії PGNIG, яка виступатиме позивачем у міжнародному арбітражі в Стокгольмі, пише «Дело».

«Переговори вимагають збереження конфіденційності, тому про результати ми проінформуємо після їх завершення, яке заплановане на середину жовтня», – наголосили у компанії.

«Якщо не буде задовільних результатів, PGNiG направить справу в міжнародний арбітраж», – йдеться у повідомленні.

6 жовтня польська газета DziennikGazetaPrawna написала, що влада країни вимагає від росіян 10% знижки на паливо, яке «Газпром» постачає до Польщі, і поінформувала, що ціна питання – понад 0,5 мільярда доларів.

Видання нагадало, що зниження ціни на газ від «Газпрому» вимагають також Литва, міжнародний гігант Shell, французька GdF Suez та італійська ENI, а німецькі RWE і E.ON вже подали позови в міжнародний арбітраж.

Польща за рахунок власного видобутку газу покриває близько третини своїх потреб, з кінця 2010 року майже повністю інші 70% імпортує з РФ.