Єгипет: криваві зіткнення між мусульманами і християнами

Християни виступили проти нападу на церкву в південному Єгипті, Каїр, 9 жовтня 2011 року

Прага – У понеділок в Єгипті, після недільних кривавих зіткнень між християнами, мусульманами та військами, були заарештовані десятки осіб, яких влада називає «ініціаторами безладів». Повідомляють про десятки жертв цих зіткнень в Каїрі, більшість із яких християни. Постраждало до 200 осіб. Влада Єгипту визнає негативний вплив цих подій на імідж держави у світі. Європа заявляє про відповідальність режиму в Каїрі за криваві наслідки сутичок та висловлює занепокоєння ситуацією в Єгипті.
http://www.youtube.com/embed/2-UQ9OCY9eA

Безпосереднім приводом до демонстрації коптів-християн у Каїрі стали руйнування і пожежа в недобудованій християнській церкві в одному з сіл провінції Асуан. Місцева влада заявляє, що церкву будували незаконно. Демонстранти вимагали відставки місцевого губернатора генерала Мустафи Кемаля аль-Саєда, відновлення церкви й покарання учасників нападу на християнський храм.

Маніфестація коптів-християн в Каїрі у неділю носила спочатку мирний характер, але досить скоро перетворилася у криваве зіткнення з епіцентром довкола державного телебачення, де християни влаштували сидячий страйк. Тепер влада намагається виявити, хто ж ініціював сутички.

Деякі свідки кажуть, що на демонстрантів напала група озброєних осіб і вогонь відкрили провокатори. А потім у безлади втрутилося до тисячі військових. У якийсь момент у натовп врізався броньований автомобіль, під його колесами загинуло до 5 осіб.

«Я прибув на площу Тахрір, коли вже все було у диму зі сльозогінного газу і вояки атакували цивільних, котрі билися між собою. Я не знаю причини. Я лише побачив, як цілили по християнах біля державного телебачення. І люди, діти, загинули тут. Хто міг утекти, утік, а хто не зміг, залишився тут», – розповів один із очевидців подій з числа християн.

Розлючений натовп почав атакувати військових, підпалювати їхню техніку. Бійки між християнами і мусульманами продовжувалися навіть у лікарні, куди звозили поранених. При цьому мусульмани заперечують те, що вони нібито виступають проти будівництва християнських храмів.

Каїр, 10 жовтня 2011 року

Влада визнала, що безлади відкидають Єгипет назад

Прем’єр-міністр Єгипту Есам Шараф, коментуючи ці події, сказав: «(Вони) відкинули нас назад і змусили боятися за майбутнє країни, за її демократичний шлях». Він закликав до стабільності і спокою. Шараф не виключив, що сутички спровокували сили, котрі хочуть «перешкодити волі єгиптян до встановлення демократії».

У Євросоюзі висловили занепокоєння подіями в Єгипті. Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт з цього приводу заявив: «Влада, безумовно, несе відповідальність за захист всіх громадян і за захист їхніх прав на свободу висловлювання власної точки зору. Тому те, що сталося, сумне і дуже нас непокоїть».

Християни-копти в Єгипті складають близько 10 відсотків із 80-мільйонного населення. Як і при колишньому президентові Мубараку, так і тепер, вони звинувачують правлячий військовий режим у відмові захисту християн з боку атак войовничих ісламських фундаменталістів.