Янукович має виконати свою обіцянку США та ЄС – Томенко

Віктор Янукович має виконати свою обіцянку декриміналізувати економічні злочини, – заявив в інтерв’ю Радіо Свобода один із лідерів «БЮТ – «Батьківщина» Микола Томенко, віце-спікер парламенту.

«Віктор Янукович має виконати те, що він пообіцяв усьому світові. Він разів десять сказав усім – від президента Обами до керівників ЄС – про те, що необхідно ліквідувати рудимент радянської сталінсько-берієвської системи через закон про декриміналізацію», – сказав Томенко.

«Щоправда у своєму законопроекті Президент забув згадати потрібні статті. І ми нагадаємо Президенту, щоб він виконав свої обіцянки. Ми внесли такі пропозиції щодо 364 та 365 стаття чи як у випадку з Луценком 171 статті», – наголосив віце-спікер Верховної Ради.

За словами Томенка, опозиція « формулює поправки у такий спосіб, щоб (вирок Тимошенко) тлумачили як політичне переслідування. Якщо наші поправки будуть проголосовані, то предмет звинувачення ліквідується таким чином, що автоматично Тимошенко й Луценка треба буде звільняти».

6 жовтня Верховна Рада ухвалила у в першому читанні президентський законопроект про декриміналізацію окремих статей Кримінального кодексу.

Президентський законопроект передбачає лише декриміналізацію господарських злочинів, тоді як опозиція наполягає на виведенні з-під кримінальної відповідальності злочинів, що підпадають під дію статей, за якими судять Юлію Тимошенко та Юрія Луценка.

До другого читання законопроекту щодо гуманізації економічних злочинів опозиція може внести свої поправки.