Чехи: 150 років у Таврії

Кримські чехи, Сімферополь, 18 жовтня 2011 року

Сімферополь – У ці дні в Криму відзначають 150-ліття переселення чехів до Таврії. З цієї нагоди в Сімферополі відкрилося аж дві виставки, які відкрив заступник міністра закордонних справ Чеської Республіки Томаш Дуб. Він очолює представницьку делегацію чеських урядовців і бізнесменів, які прибули на Чесько-Кримський економічний форум, що також приурочений до ювілею.
У Кримському етнографічному музеї звучить чеська пісня, яку виконує фольклорний колектив із села Богемка Джанкойського району. У 1861 році сюди приїхали перші переселенці з Богемії, а потім і з Моравії. В колишні кримськотатарські села, що знелюдніли в результаті вимушеної еміграції корінного населення півострова після Кримської війни, у 60-ті роки позаминулого століття, на запрошення тодішнього російського імператора Олександра Другого, переселилися кілька сотень чеських, переважно, селян.

На кінець 19 століття в Таврійській губернії їх вже було майже 2 тисячі і вони, каже директор Етнографічного музею Юрій Лаптєв, залишили помітний слід в культурі та економіці Криму: «У загальній яскравій палітрі Криму чехи посідають досить гідне місце, попри свою не чисельність. Мешкали компактно, завжди були хорошими господарями. Прагнули удосконалити сільськогосподарське виробництво. Все-таки справжній європейський народ».


До ювілею кримські музейники та активісти товариства «Влтава» організували виставку «Чехи – 150 років у Криму», де показали родинні фотографії кримських чехів з кінці 19-го і до середини 20 століття. А за сприяння Чеського культурного центру в Києві у цьому ж Етнографічному музеї розмістили виставку французького фотографа П’єра Жанмужена «Невідома Чехія в Україні». На його фотографіях – сучасне життя колишніх чеських сіл на півдні України. І зараз там живе багато етнічних чехів, які зберегли власну ідентичність і відроджують свою культуру.

80-літня мешканка Сімферополя Людмила Непраж – одна з них. На ювілейному заході вона побачила сучасні зображення свого рідного села Чехоград на Мелітопольщині, а також старі фотографії родини її діда. Каже, її предки були серед перших переселенців: «Я попрацювала в архіві Тавриди – шукала своїх предків, своє коріння. І знайшла свою родину, свого прадіда – Йосипа Непраша. Про це в архіві є офіційний документ – за 1863 рік».

Пані Людмила Непраж впізнала свою родину



Українська політика впливає на чеські плани щодо Криму

Обидві виставки триватимуть до 7 листопада. А вже 19 жовтня в Сімферополі відкриється перший Чесько-Кримський бізнес-форум. Заступник міністра закордонних справ Чеської Республіки Томаш Дуб, який побував на відкритті виставок, каже, що його країна не тільки хоче розвивати стосунки зі своїми співвітчизниками в Криму, але й дуже зацікавлена в європейській інтеграції України і в поглибленні двосторонніх культурних та економічних зв’язків, насамперед, з Кримом, на що й спрямований цей бізнес-форум.

Втім, він, визнав, що на хороші, ще кілька тижнів тому перспективи, тепер впливає сучасна українська політика. За його словами, засудження Юлії Тимошенко може зашкодити чесько-українським відносинам: «Це, дійсно, ускладнює нашу позицію в Європейському Союзі. Ми теж вважаємо, що це політичний процес. І ускладнює у тому, що ми намагалися підтримувати рух України в європейський бік і старалися, щоб тут була незалежна судова система, так як в кожній європейській державі», – вважає заступник міністра закордонних справ Чеської Республіки Томаш Дуб.

Чеська делегація на чолі із заступником голови МЗС Томашем Дубом, Сімферополь, 18 жовтня 2011 року

Чехія і її бізнес могли б запропонувати Криму нові практики і технології, а також збільшення інвестицій, особливо у сільське господарство і туристичну сферу. Втім, зараз все це під питанням – кажуть чеські дипломати.