Сірт захоплений, Каддафі вбитий

Лівійці вітають повідомлення про загибель Муаммара Каддафі, Тріполі, 20 жовтня 2011 року

Прага – Офіційні речники Національної перехідної ради (НПР) Лівії підтвердили у четвер, що колишній диктатор цієї країни Муаммар Каддафі був убитий в його рідному місті Сірті, котре повстанці штурмували впродовж кількох тижнів і врешті захопили.
Троє представників із нової влади Лівії: Махмуд Шаммам, Абдель-Хафіз Гоґа і Абдалла Беррасалі підтвердили журналістам, що Муаммар Каддафі був убитий у його останньому опорному пункті – Сірті. Офіційна особа Національної перехідної ради Лівії Абдель-Маджид Млеґта пізніше поінформував агентство «Ройтерз», що Каддафі помер від ран у голову і ноги. Він також сказав, що Каддафі намагався втекти разом із групою вояків, котрі зазнали удару авіації міжнародної коаліції.

Дещо пізніше цього ж дня речник Національної перехідної ради Лівії Абдель-Хафіз Гоґа офіційно заявив: «Ми повідомляємо світові, що Муаммар Каддафі був убитий і тиранія Каддафі, його диктатура нарешті закінчилася. Цей розділ для Лівії і для всього світу закритий».

Агентство «Ройтерз» поширило також свідчення повстанців про те, що Каддафі виявили в отворі одного з бункерів, і оприлюднило фото мертвого диктатора, зроблене з мобільного телефону одного з повстанців, де Каддафі виглядає понівеченим від поранень і залитий кров’ю.

«Ми знаємо точно, що Сірт звільнений, і це важливий день для лівійського народу, котрий із нетерпінням чекав моменту визволення», – заявив журналістам представник НПР Лівії Махмуд Шаммам.

Представники НАТО підтвердили лише те, що у четвер вранці літаки міжнародної коаліції атакували два військових транспортних засоби поблизу Сірта. При цьому вони відмовилися підтвердити, що там був і Каддафі.

Агентства повідомили також про захоплення в Сірті до двох десятків прихильників скинутого лівійського лідера.

Національна перехідна рада Лівії оголосила, що з остаточним звільненням Лівії, внаслідок захоплення Сірта, в їхній країні впродовж місяця буде створений новий уряд.
Реакції у світі

Міжнародні реакції на вбивство Каддафі не забарились.

Державний секретар США Гілларі Клінтон заявила, що в разі, якщо дані відповідають дійсності, ця подія усуне ще одну перешкоду на шляху до миру в Лівії.

До примирення закликав нову владу Лівії Європейський Союз.

Прем’єр-міністр Великої Британії Дейвід Камерон наголосив у четвер: «Ми повинні також пам’ятати про багатьох лівійців, котрі стали жертвами цього диктатора та його режиму. Народ Лівії має ще більше шансів, після цієї вістки, для розбудови впевненого та демократичного майбутнього».

А президент Росії Дмитро Медведєв назвав виявлення і захоплення Каддафі важливою новиною.

Каддафі був вигнаний повстанцями з Тріполі у серпні, після 42 років правління в Лівії. Довго ніхто не знав точного місця перебування колишнього диктатора, а багато членів його родини або переховувалися, або ж покинули Лівію.