Росія забороняє в’їзд американцям на помсту за «список Магнітського»

Росія затвердила перелік громадян Сполучених Штатів Америки, перебування яких на території країни «визнано за небажане», «на основі взаємності» в відповідь на рішення Державного департаменту США запровадити візові санкції щодо низки російських урядовців, причетних, за даними США, до загибелі в досудовому ув’язненні в Росії юриста Сергія Магнітського, повідомило в суботу Міністерство закордонних справ Росії.

Як заявив речник МЗС Олександр Лукашевич, ідеться про чільних вашингтонських чиновників, причетних до «резонансних злочинів у гуманітарній сфері», а саме до тортур в американських спецтюрмах, викрадень підозрюваних у тероризмі і знущань із них, безстрокового утримання в’язнів у Гуантанамо чи нерозслідуваних убивств мирного населення в Іраку й Афганістані.

Також у російському списку є особи, які, як вважає Росія, відповідальні за неправомірні дії проти російських громадян у США, їхні викрадення і знущання з них.

За словами речника, «крапка не поставлена», і якщо американська сторона «піде шляхом візової конфронтації», російський список буде розширено.

При цьому він назвав укладення американського списку російських урядовців, яким забороняється в’їзд до США, «політичною провокацією» і «спробою прямого тиску» на російські державні структури.

Державний департамент США в липні заборонив російським чиновникам, яких вважають причетними до загибелі Магнітського, в’їзд до Сполучених Штатів.

Сергій Магнітський, російський юрист, який працював для західного інвестиційного фонду Hermitage Capital, помер у 2009 році в слідчому ізоляторі в Москві в віці 37 років від серцевих проблем. Російські правозахисники стверджують, що представники влади свідомо ігнорували поганий стан його здоров’я, щоб змусити його замовкнути.

Магнітський потрапив за ґрати, звинувачений у розробці схеми уникнення податків для свого замовника Hermitage Capital. Йому висунули це звинувачення по тому, як він заявив, що викрив викрадення з російського бюджету посадовцями Міністерства внутрішніх справ Росії, податкової адміністрації та інших державних органів 230 мільйонів доларів, що їх фонд сплатив як податки.