Хто у Львові господар: мер чи свободівці?

Львів – Львів’яни не знають, кого слухати: депутатів чи міського голову. Більшість депутатів переконують, що повернули минулорічний менший тариф на квартплату. Тим часом міський голова Львова стверджує, що депутати ухвалили незаконне рішення про скасування цьогорічних комунальних тарифів, і лякає двірників, що через райців вони залишаться без зарплати, а місто потоне у смітті.
Мер Львова Андрій Садовий звернувся до львів’ян і пояснив, що депутати на останній сесії скасували чинні тарифи на комунальні послуги і тепер сума дорівнює нулю. Відтак, за словами міського голови, це означає, що п’ятий день поспіль мало б бути припинене вивезення сміття, прибирання будинків і територій довкола них, освітлення у під’їздах.

«Своїм рішенням я зобов’язав усі служби працювати в нормальному режимі і не припиняти діяльності. Депутатська більшість та сили, які за нею стоять, запустили свідомий процес руйнації в місті. Я прошу вас активно повідомляти про бездіяльність житлово-комунальних структур чи незадовільне надання послуг», – з такими словами звернувся мер до городян.

Міські чиновники оскаржили рішення депутатів про скасування тарифів на комунальні послуги у прокуратурі і попередили двірників, що вони можуть залишитися без зарплати через райців. Я зауважила, що три дні поспіль у багатьох будинках і біля смітників комунальники не прибирали і сміття не вивозилось. Сьогодні комунальники вже працюють.

Львів’яни чотири місяці платити необґрунтовано більшу квартплату – депутати

Водночас депутати міськради, а більшість у ній становлять свободівці (55 з 90 обранців), пояснюють своє рішення про скасування комунальних тарифів тим, що 4 місяці тому на сесії було ухвалено необґрунтоване рішення про підняття тарифів на послуги з утримання будинків і прибирання прибудинкових територій.

Деякі комунальні підприємства до прибудинкових територій відносили і площу, на якій стоїть сам будинок. А тому мешканці платили більше за прибирання і вивезення сміття.

Обранці стверджують, що мер маніпулює рішенням. Відтак після скасування тарифу квартплата має бути такою ж як минулого року.

Голова фракції ВО «Свобода» Руслан Кошулинський пояснив Радіо Свобода рішення депутатів так: «Сьогодні міська влада у свого ЖЕКу, ЛКП забирає 80% прибутку. Залишіть їм 80% грошей, а собі візьміть 20%, і вони все закуплять і матимуть гроші на зарплати. Ми перевірили чимало комунальних підприємств і виявили, що у прибиральниць немає мітел, щоб замітати у під’їздах. Сажотрусів люди в очі не бачать. Чи якісно прибирають і відповідно чому збільшили квартплату? Львів’яни не стали більше викидати сміття, бо доходи менші і не купують більше продуктів і товарів. Перевізники сміття самостійно перейшли щодо оплати з кубатури на тоннаж. ЖЕКи, ЛКП платять більше на 25–30% за вивезення сміття. Це виходить за межі розумного. А логічно львів’яни мали б платити менше за сміття, бо менше викидають».

Мешканці отримають наступні квитанції із ЖЕКів, де буде вказана сума за теплопостачання, тепле і холодне водопостачання. А допоки прокуратура розглядатиме скаргу щодо скасування тарифів, за квартплату не розраховуватимуться.

Рік після виборів у Львові завершується конфліктом: хто у місті господар: депутати-свободівці чи мер? Однак чи стає від цього тепліше у помешканнях городян, чистіше на вулицях, охайніше у під’їздах,чи долається хабарництво та корупція у кабінетах чиновників та райців, запитують львів’яни.