У Рівному вшанували жертв Голокосту

Під час вшанування жертв Голокосту. Рівне, 6 листопада 2011 рік

Сьогодні громадськість Рівненщини вшанувала пам’ять 17 з половиною тисяч земляків-євреїв, знищених нацистами в урочищі Сосонки.

Як повідомляє кореспондентка Радіо Свобода, під час мітингу-реквієму заступник Рівненського міського голови Андрій Грещук розповів, що з 6 по 9 листопада 1941 року кожен другий мешканець Рівного опинився у цій братській могилі. Це були євреї, які перед початком Другої світової війни становили більшу половину городян.

Через масштаб людиновбивства Сосонки називають «рівненським Бабиним Яром». Це одна з наймасовіших злочинних акцій Голокосту, які за роки Другої світової лише на Рівненщині забрали життя понад 100 тисяч невинних людей.

Упродовж попередніх років Товариство єврейської культури і влада намагалися припинити осквернення меморіалу. Адже час від часу невідомі робили тут підкопи з метою віднайти в могилі цінні речі, які належали розстріляним. Нині меморіал впорядкований, однак на його постійну охорону місту традиційно бракує коштів.

Щороку на це місце збираються нащадки тих небагатьох євреїв, кому вдалося вціліти, а також їхні рятівники, яким присвоєне почесне звання «Праведник народів світу».

Керівник Рівненського єврейського благодійного фонду «Хесед-Ошер» Геннадій Фраєрман відзначив, що цьогоріч жалобні урочисті з приводу 70-х роковин трагедії відбулися за участю великої кількості людей.

«Тут є люди різних національностей, і чим більше ми будемо так спілкуватися, тим меншою є небезпека повторення того, що відбувалося в Сосонках», – наголосив Геннадій Фраєрман.