Поширення цукрового діабету в Україні

Київ – Сьогодні – Всесвітній день боротьби з діабетом. В Україні, за офіційними даними, на цю недугу страждає кожен п’ятдесятий і кожен двохсотий залежить від інсуліну. На діабет може захворіти будь-хто. Водночас половина хворих навіть не підозрює про проблеми з обміном речовин.
Цукровий діабет – це порушення обміну речовин. Якщо аналізи показали, що в крові є надлишок цукру і він є в сечі – людині варто відвідати ендокринолога. У групі ризику ті, хто має погану спадковість і страждає на ожиріння. Хоча прямої залежності від кількості вживаного цукру і виникненням діабету немає.

Люди недооцінюють загрозу діабету

Поштовх до цього захворювання можуть викликати інші хвороби. Діабет посідає третє місце серед причин смерті людей (після серцево-судинних і онкологічних захворювань). У людей із надлишком цукру в крові у кілька разів більший ризик інфаркту та інсульту. І, як зазначає президент Міжнародної діабетичної асоціації Людмила Петренко, люди недооцінюють загрозу діабету.

«Якщо у сім’ї є хтось хворий на діабет – треба раз на півроку обов’язково робити цей аналіз. Люди, які мають велику вагу теж повинні за цим слідкувати. Це і є група ризику», – наголосила Людмила Петренко.

Дороге лікування

Діабет не виліковується. Хоча при правильному лікуванні можна прожити тривале життя. Лікування одного хворого на діабет (якщо він купує препарати за власні кошти) часто сягає в Україні тисячі гривень на місяць.

Киянка Валентина Степанівна хворіє на діабет сім років. Вона є інвалідом другої групи. І тисяча гривень на місяць для неї – мінімум. Насправді, з урахуванням решти ускладнень, лікування обходиться ще дорожче.

«Якщо все порахувати – тисячі не вистачить. А враховуючи те, що є такий дорогий препарат «гептрал», який підліковує печінку, то лише він коштує 420 гривень. А потім мільгама, тіогама і т.д. Якщо я вам почну розказувати – це дуже довго», – каже жінка.

На державну програму протидії цукровому діабету фінансування є, також передбачені у держбюджеті кошти на закупівлю інсуліну. Інша річ – як розподіляють ці гроші. Їх варто виділяти напряму пацієнтам, зазначив колишній міністр охорони здоров’я України Микола Поліщук.

«Просто кожен повинен знати, що він має певну суму грошей на певний інсулін і він повинен їх отримати, а не закупівлі через центральний бюджет чи через обласний бюджет. Рецепт повинен бути чітко фіксований», – сказав Микола Поліщук.

До 2025 року кількість хворих на цукровий діабет зросте у світі удвічі, прогнозує Всесвітня організація охорони здоров’я. Якщо людина нормально харчується і не лінується займатися спортом, ризик захворіти на діабет значно зменшується.