Опозиція отримала політичний хабар?

Київ – У Верховній Раді відбулася змова провладної більшості і так званих головних опозиційних сил – Блоку Юлії Тимошенко та «Фронту змін», заявляють депутати-опозиціонери, які не голосували за новий закон про парламентські вибори. Разом із тим політологи кажуть, що нове виборче законодавство законсервує політичну ситуацію в Україні, оскільки дозволить владі формувати парламентську більшість за будь-яких результатів виборів народних депутатів.

Ухвалення Верховною Радою у четвер законопроекту про вибори народних депутатів за мішаною виборчою системою мінімізує шанси для проведення чесних виборів, є реалізацією сценарію, спрямованого на збереження теперішнього режиму Партії регіонів, кажуть у партії «Наша Україна». Крім того, провладна більшість не пішла опозиції на постуки в жодному з принципових питань, заявив Радіо Свобода лідер «Громадянської позиції», депутат від НУНС Анатолій Гриценко.

Анатолій Гриценко

«Це була змова вождів опозиції з Банковою. Законопроект, який написав Янукович, щоб обмежити права опозиції, придумавши 225 мажоритарників, тим більше, давши можливість висуватися без партійного квитка, щоб не було соромно за назву Партії регіонів, рейтинги якої падають. Я б зрозумів ще кроки назустріч владі, якби вдалося витягти з тюрми, щоб перестали над ними знущатися, Тимошенко і Луценка, або було вирішене якесь значиме, вкрай важливе питання», – наголосив Гриценко.

Опозицію купили обіцянками – Таран

Натомість голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов каже, що спільне голосування більшості та опозиції дозволило ухвалити закон, за яким вибори «пройдуть чесно».

«Документ визначає політичне спрямування подальшого розвитку нашої держави. Причому, у виступах представники опозиції сказали, що з ухваленням цього закону неможливо щось сфальсифікувати на виборах, і ми маємо надію, що вибори пройдуть чесно. Ми прагнули дати сигнал насамперед людям у нашій країні, що ми налаштовані саме на таке проведення виборів, і ми хотіли б, щоб нас почули ті скептики, що перебувають за кордоном», – наголосив Єфремов.

Політики законсервували систему таким чином, щоб не дати можливість прийти до влади іншим людям та політичним силам, відзначив у коментарі для Радіо Свобода директор Міжнародного інституту демократій Сергій Таран. За словами політолога, опозиція отримала від більшості політичний хабар.

«Обіцянками, що вони зможуть отримати відносно чесні вибори за пропорційною системою, ця система дозволяє рейтинговим партіям, що представляють опозицію, знову потрапити до парламенту. Хоча і в цьому, власне, компроміс, який дає можливість робити будь-що по мажоритарних округах. Цей закон формує серед депутатів стимул змінювати свої політичні кольори і втілити план влади щодо створення більшості через мажоритарників, через перебігання депутатів із фракції у фракцію. У цьому і єдиний шанс влади виграти вибори», – зазначив Таран.

У свою чергу, заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера в ефірі Радіо Свобода заявив, що підвищення прохідного бар’єру до 5 відсотків є дискримінаційним.

Крім того, у законопроекті враховано поправку більшості, що дозволяє кандидатам у депутати балотуватися одночасно і за партійними списками, і по мажоритарних округах. Раніше радник Президента, керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Марина Ставнійчук попереджала депутатів, що така норма суперечить Конституції, і Президент не підпише такого закону.