Виставка, якої в Києві ще не було

Роботи Енді Варгола

Київ – Роботи чільних представників світового образотворчого мистецтва останніх 60 років можна тепер побачити у стінах Мистецького арсеналу у Києві. Там відкрилася виставка, організована спільно з португальською галереєю Cordeiros. Експозицію складають роботи митців із Португалії, Іспанії, Італії, Німеччини, Росії та Сполучених Штатів. Представлений тут і один із найвідоміших творців поп-арту Енді Варгол.

Спільний українсько-португальський проект готували 5 місяців. Експозиція складається з 340 робіт шістдесяти художників різних поколінь. Найбільше робіт – іспанців та португальців, однак також можна побачити картини низки інших європейських та американських митців. Найбільша частина виставки – живописна, є ще графіка та скульптура.

Дві роботи Енді Варгола, шість робіт Антоні Тапієса, сорок одна робота іспанця Даніеля Каногара... В українській столиці досі не проводилось виставок такого масштабу, зауважує Олександр Соловйов, головний куратор Мистецького Арсеналу.

Your browser doesn’t support HTML5

60 митців - 60 років



«Багато робіт експозиції створені у революційні шістдесяті, коли зародився поп-арт, зародився новий реалізм. Тож подивитися сьогодні на ці роботи – все ще актуально, хоча минуло досить багато часу», – вважає галерист.

Португальська галерея хоче виставляти картини українських художників

Виставити роботи згаданих художників – значний культурний досвід, незалежно від того, в якому музеї це відбувається, тому ця виставка є дуже важливою для культурного обміну між країнами, зазначає Агостіно Кордейро, власник колекції.

А для того, щоб обмін був повноцінним, він висловив бажання придбати декілька полотен сучасних українських художників. Уже ведуться з приводу цього переговори, зазначає власник галереї. Однак назвати прізвища конкретних митців він поки що відмовляється. Українських художників мало знають у світі, але це справа часу, вважає Агостіно Кордейро.

«Йдеться десь про півдюжини робіт українців, дуже цікавих, – зауважує він. – Я вважаю, їх треба виставляти поряд із такими художниками, як Пікассо, наприклад. Це сприяло би зростанню їхньої популярності у світі».

Виставка працюватиме до 4 грудня. За словами галериста, це – тільки невелика частина його колекції, але він має намір продовжувати співпрацю, тому цілком імовірно, що найближчим часом до Києва приїдуть нові зібрання всесвітньо визнаних митців.