Єврокомісар Філе очолив рейтинг «лобістів України у світі»

Комісар Єврокомісії з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Філе очолив цьогорічний рейтинг «ТОП-10 лобістів України у світі». Перелік упорядкували й оприлюднили сьогодні в Інституті світової політики у Києві.

«Незважаючи на те, чим закінчиться історія з парафуванням, підписанням та ратифікацією угоди про асоціацію між Україною та ЄС, євро комісар зробив за останній рік усе можливе для того, щоб Київ та Брюссель завізували новий етап у своїх відносинах, попри несумісні з євроінтеграцією антидемократичні конвульсії в самій Україні», – йдеться у поясненні інституту.

На другому місці – меценат і бізнесмен Віктор Пінчук, на третьому – брати Віталій і Володимир Клички.

Як зазначила директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук, десятку лобістів визначали незалежні українські та західні експерти, народні депутати та члени уряду України. За її словами, їхній вибір – це своєрідна оцінка діяльності людей, котрі цього року доклали найбільше зусиль, аби Україна «не зникла з міжнародних радарів». «Коли ми кажемо, що це «лобісти України», то маємо на увазі не професійних лобістів, не тих, хто працює у певних PR-службах, а передусім тих, хто займається українською тематикою, скажімо так, – на волонтерських засадах», – сказала Гетьманчук.

У десятку рейтингу потрапили також колишній та нинішній президенти Польщі Олександр Кваснєвський та Броніслав Коморовський, міністри закордонних справ Польщі та Швеції Радослав Сікорський і Карл Більдт, депутати Європарламенту Павел Залевські і Марек Сівець. На сьомому місці у переліку – колишній український прем’єр Юлія Тимошенко.