Новий президент Киргизстану проти графи «національність» у паспорті

Бішкек. Інавгурація президента Алмазбека Атамбаєва, 1 грудня 2011 року



Новий президент Киргизстану в своїй інавгураційній промові в четвер проголосив єдність нації і закликав – за прикладом США – відмовитися від графи «національність» у паспорті.

Алмазбек Атамбаєв виступив у столичній філармонії перед виборцями та представниками інших країн, включаючи президентів Туреччини і Грузії та лідерів інших держав, пообіцявши нещадну боротьбу з корупцією і мафією, поліпшення інвестклімату та готовність «вмерти за Киргизстан».

«Сьогодні ми відкриваємо нову сторінку історії. Але це не історія нового президента, це історія нового Киргизстану», – цитує агентство «Ройтерз» Атамбаєва, що пересів у крісло глави держави з поста прем’єра після позачергових виборів, які виграв у жовтні з великим відривом від суперників.

Спостерігачі Організації з безпеки і співробітництва в Європі заявили про порушення в ході голосування, але висловили «обережний оптимізм» з приводу майбутнього демократії в одній з найбідніших пострадянських республік, де здавна існують протиріччями між північчю і півднем.

Одним із вогнищ напруженості в Киргизстані стало переслідування узбецької меншини на хвилі другого за п’ять років повстання проти запідозреної в корупції верхівки, в результаті чого влітку 2010-го загинули сотні людей.

Новообраний президент закликав покласти край етнічній роздробленості, що загрожує цілісності країни.

«Ті, хто хоче розділити країну за національностями та регіонами – це вороги країни, й настав час перестати вмовляти їх, а жорстко застосовувати Кримінальний Кодекс», – заявив Атамбаєв у своїй інавгураційній промові у четвер.

«Якщо буде мир і спокій – за три-чотири роки країна зміниться на краще», – переконаний президент Киргизстану.
Атамбаєв скоро після виборів висловився проти збереження на території Киргизстану американської авіабази – після закінчення оренди в 2014-му році, що, на думку оглядачів, може бути з задоволенням сприйнято Росією, яка теж дислокувала в Киргизстані базу ВПС.

Президент Киргизстану пообіцяв відплатити добром за підтримку з боку інших країн і, процитувавши патріарха китайських реформ, зробив реверанс у бік Китаю, який активно інвестує в киргизькі золотодобувні проекти:

«Як сказав мудрий керівник китайського народу Ден Сяопін: «На слизькій, бурхливій переправі дна річки не видно, там може бути і каміння, і ями». Ми не повинні помилитися при переході, необхідно робити осмислені кроки. Я закликаю всіх вас до терпіння».

На посаді президента Киргизстану Атамбаєв працюватиме шість років.
Після повалення президента Курманбека Бакієва в квітні 2010 року главою держави на перехідний період була чільна представниця опозиції Роза Отунбаєва.