Кримські мусульмани заявляють про переслідування за намаз

Сімферополь – Духовне управління мусульман Криму вважає, що в автономії влада незаконно переслідує мусульман. Зокрема, муфтій Криму аджі Еміралі Аблаєв заявив про порушення прав мусульман у Сімферопольському районі. Там, за даними Духовного управління мусульман Криму, місцева влада заборонила будівництво сільської мечеті, а на незгідних із цим нацькувала міліцію.

Конфлікт в Сімферопольському районі розгорівся довкола 20 соток землі, виділених у 2006 році для спорудження сільської мечеті в масиві Буки села Добре якраз неподалік автотраси Сімферополь-Ялта. У жовтні нинішнього року сільська рада виділила цю землю як частину масиву у 2 гектари під комерційні цілі – для організації на ньому районного ярмарку, заборонивши там будівництво культової споруди.

Місцеві мусульмани не погодилися з цим і провели 6 листопада під час святкування найбільшого в Ісламі свята Курбан-байрам на місці, де планували будівництво мечеті, обряд жертвопринесення. Оскільки на прохання сільської влади суд заборонив на цьому місці будь-які масові акції, то правоохоронці склали протоколи на організаторів заходу, а той же суд їх притягнув до адміністративної відповідальності.

Духовне управління мусульман Криму розцінило це як упереджене ставлення влади і навіть переслідування мусульман.

Помічник одного з депутатів Добрівської сільради Джаліл Ібраїмов, якого оштрафували за проведення «несанкціонованого» намазу і релігійного обряду жертвопринесення, каже, що місцева влада просто не хоче вирішувати проблему із землею для спорудження мечеті: «Добрівська сільська рада та її керівництво переслідують свої комерційні інтереси щодо цієї земельної ділянки. При цьому, нажаль, страждають інтереси людей, які хочуть молитися», – каже Джаліл Ібраїмов.

За його словами, у Добрівській долині – до 40% населення є мусульманами, але ставлення влади до них часто дискримінаційне і несправедливе.

Прокуратура перевірить?

Сільський голова Доброго Ігор Буданов бачить у цьому конфлікті лише політичну складову: «Є люди, яким вигідно розпалювати політичну ситуацію і вони її розпалюють. Більш нічого, жодних проблем не бачу», – сказав сільський голова. За його словами, ініціатори святкування Курбан-байрам «у не відповідному місці» отримали «заслужене покарання». Разом з тим Ігор Буданов заявив, що сільська рада має намір запропонувати мусульманам інше місце для спорудження мечеті.

Муфтій Криму аджі Еміралі Аблаєв

Муфтій Криму аджі Еміралі Аблаєв у своїй заяві зазначив, що Духовне управління мусульман Криму підтримає одновірців і вживе заходів до вирішення цієї проблеми у правовому полі українського законодавства. Водночас, духовний лідер кримських мусульман заявив, що «розбрат і нападки на громадян України мусульманського віросповідання не повинні пройти безкарно». Він закликав прокуратуру і республіканську владу «вжити термінових заходів до недопущення подальшої ескалації зазначеного конфлікту».

У прес-службі Прокуратури автономії Радіо Свобода повідомили, що там отримали інформацію про цей конфлікт, «вона вивчається і перевіряється».