Верховна Рада на рік зупиняє частину пільг для депутатів

Верховна Рада ухваленим сьогодні законом про державний бюджет на 2012 рік скасувала низку пільг для народних депутатів. Поправки про це Голова Верховної Ради Володимир Литвин вніс «із голосу».

Зокрема, зупиняються виплати колишнім народним депутатам матеріальної допомоги у розмірі заробітної плати депутата на період його працевлаштування та 50 відсотків заробітної плати у разі неможливості працевлаштування, виплати матеріальної допомоги на оздоровлення в розмірі подвійної місячної заробітної плати, виплати грошової допомоги у розмірі 12 місячних посадових окладів народного депутата у разі виходу на пенсію.

Депутати також тимчасово скасували норму, яка дає право безоплатного проїзду раз на рік територією України залізничним, водним, повітряним або автомобільним міжміським транспортом депутатам-пенсіонерам, а також забезпечення депутатів-пенсіонерів путівками для лікування і транспортом для поїздок на лікування.

Депутати на наступний рік скасували й своє право на отримання одноразової грошової допомоги в розмірі тримісячної зарплати в разі дострокового припинення повноважень парламенту, а також на безкоштовний проїзд і провезення майна до місця проживання народного депутата і його сім’ї. Вони відмовилися від права на безкоштовне паркування і провезення ручного багажу.

Серед тимчасово скасованих пільг – і обов’язкове державне страхування народних депутатів, забезпечення їх путівками для лікування чи виплата одноразової грошової компенсації для створення належних житлових умов.