Тисячі прийшли на похорони жертв нападів у Сирії

Тисячі людей узяли в суботу участь у похоронах 44 людей, загиблих у двох п’ятничних нападах смертників у столиці Дамаску. Багато учасників жалобної процесії вигукували гасла на підтримку авторитарного президента Башара аль-Асада, проти влади якого в країні вже дев’ять місяців тривають масові протести.

Сирійська влада звинуватила в цих нападах, що сталися біля будівель силових структур, терористичну мережу «Аль-Каїда». Опозиція ж заявляє, що влада сама організувала ці напади, щоб відвернути увагу від придушення нею руху протесту своїх супротивників.

Сирійський рух «Мусульманське братство» (такі споріднені організації існують у багатьох арабських країнах) відкинув поширене раніше повідомлення, ніби то він узяв відповідальність за напад. Як заявив речник руху, сирійська влада створила фальшивий сайт «Мусульманського братства» в інтернеті, на якому розмістила те визнання.

За оцінками ООН, від початку повстання проти режиму Асада в березні в країні загинули вже понад п’ять тисяч людей. Люди гинуть в акціях силовиків на придушення протестів, а останнім часом усе більше і в сутичках силовиків із дезертирами, які залишають частини й переходять на бік повстанців. Сирійська влада заявляє, що в заворушеннях винні «озброєні терористи».