Тимошенко закликає владу «не чіпати ГТС»

Юлія Тимошенко влітку біля Печерського районного суду

Колишній прем’єр Юлія Тимошенко вважає, що Україна «впритул підійшла» до втрати власної газотранспортної системи. Про це йдеться в оприлюдненій заяві лідера партії «Батьківщина».

«Я закликаю українську владу притримати свій запал і не чіпати ГТС та інші стратегічні об’єкти. Українське суспільство та український парламент я прошу захистити газотранспортну систему від апетитів Януковича та його родини. Хочу також застерегти партнерів України в Євросоюзі та Росії: Янукович втягує вас у грандіозну аферу, яка триматиметься не на правовому ґрунті, а на сипучих пісках беззаконня», – цитує заяву прес-служба партії.

На думку Тимошенко, ГТС «є не просто трубою із якоюсь кількістю кранів, а є енергетичною основою нашої політичної незалежності».

Також, за словами колишнього прем’єра, українська ГТС є «в повному технічному порядку і може здійснювати транспортування газу без втрат та аварій ще досить тривалий час». «Дійсно, наша ГТС потребує деякої розумної модернізації, але, по-перше, це не є критичним для нормальної роботи, а по-друге, максимум фінансових ресурсів, які для цього потрібні, це 2,5 мільярди доларів. І щоб забезпечити це фінансування, необхідно виконати угоду з ЄС, якою передбачено довгострокове фінансування такої модернізації Європейським банком реконструкції та розвитку під мінімальні відсотки», – йдеться у заяві.

Колишній прем’єр також розповідає, що «щиро посміялася, коли почула, що нашу ГТС оцінили в 20 мільярдів доларів». «За найскромнішими оцінками, в сьогоднішніх цінових координатах наша ГТС коштує понад 200 мільярдів євро», – наголосила Юлія Тимошенко.