Український сир з політичним присмаком? (Огляд преси)

Що може роз’єднати об’єднану опозицію та як у давнину зустрічали Маланку?

Київ – Хоч і з великими потугами, українська опозиція переходить від слів до діла. Уже призначений час і місце для об’єднання – День Соборності, 22 січня, на Софійській площі. Утім, як пише газета «День», одна справа – декларація й урочисте підписання документа, а інша – рутинна робота, яку належить виконати, а саме висунення єдиних кандидатів за мажоритарними округами. Чи вдасться це зробити – велике питання, сумніваються газетярі. Адже є округи, де кандидат від об’єднаної опозиції проходить легко і просто. А є округи (скажімо, на південному сході), де у опозиції шанси мізерні. Ще одна проблема – це неприєднана опозиція: «Удар» Кличка і «Громадянська позиція» Гриценка. Про інші проблеми об’єднання опонентів влади йдеться в сьогоднішньому числі газети «День».

Українські сири знову не догодили Росії. Тамтешні контрольні органи не тільки ініціювали заборону імпорту сиру з України, а й планують відкликати через суд уже завезені на територію Російської Федерації товарні партії. Українські виробники заперечують: за кордон вони продають найкраще. Експерти газети «Україна молода» вбачають політичну паралель у «сирному скандалі». Адже виник він чомусь саме зараз, коли загострилося українсько-російське газове протистояння, а офіційний Київ заявив, що в односторонньому порядку зменшує відбір газу.

Дітям, яким не зроблені щеплення, дозволять ходити в дитячі садки. Відповідний законопроект ухвалила Верховна Рада. Тим часом лікарі проти такого нововведення, констатує газета «Факти». Вони вважають, що це погіршить ситуацію, діти хворітимуть частіше, а епідемії поширюватимуться ще швидше. Особливо незадоволені медики в Західній Україні, де досі не стихла епідемія кору. Однією з причин поширення захворювання називають не зроблені вчасно щеплення.

Сьогодні – 13 січня – в Україні здавна відзначали Василів вечір або Маланку. Заведено готувати багату кутю – на столі повинні переважати м’ясні страви. З настанням сутінок дворами ходили ряджені, а веселі дівчата і юнаки з поздоровленнями заходили в кожен двір і щедрували. Про традиції зустрічати старий Новий рік розповідає газета «Голос України».