Брейвік пройде нову психіатричну експертизу

32-річний Брейвік через три дні після теракту в липні минулого року

Окружний суд норвезької столиці Осло в п’ятницю розпорядився провести нову психіатричну експертизу масового вбивці Андерса Брейвіка.

У суді пояснили, що пішли на такий крок, зважаючи на важливість розглянутої справи.

Новим експертам, серед іншого, належить знайти взаємозв’язок між поглядами, які праворадикальний фанатик виклав у своєму маніфесті, і ймовірними психічними чи фізичними захворюваннями.

Наприкінці минулого року судово-медична комісія підтвердила діагноз психіатрів, в якому мовиться, що Брейвік страждає, зокрема, «параноїдальною шизофренією». Психіатри дійшли висновку, що на момент злочинів він перебував у стані неосудності.

Тепер, якщо цей діагноз буде підтверджений, Брейвік уникне тюремного ув’язнення і його відправлять на лікування в закритій клініці. Зараз він перебуває в одиночній камері у в’язниці Іла.

22 липня 2011року праворадикальний фанат Андерс Брейвік скоїв подвійний теракт. В результаті підриву нашпигованого вибухівкою автомобіля в діловому кварталі норвезької столиці і масового вбивства в молодіжному таборі соціал-демократичної партії на острові Утоя загинули 77 осіб і потерпіли понад 150.

Брейвік підтвердив свою відповідальність за атаки, проте не визнав провини у вчиненні злочинів. За його словами, він діяв в ім’я «порятунку Європи від ісламу».

Засідання суду над Брейвіком заплановане на 16 квітня наступного року.