Мінський суд відмовився звільнити правозахисника Беляцького

Правозахисник Алесь Беляцький

Мінський міський суд сьогодні відмовився звільнити білоруського правозахисника Алеся Беляцького, незважаючи на відшкодування ним завданих збитків.

Таким чином, суд залишив у силі рішення районного суду, який у листопаді минулого року засудив Беляцького до 4 з половиною років позбавлення волі і компенсації збитку за ухилення від сплати податків в особливо великому розмірі.

Минулого тижня дружина правозахисника перевела 90 тисяч доларів, зібраних громадянами Білорусі, на рахунок суду.

Приводом для кримінального переслідування Беляцького стала інформація про його закордонні рахунки. У суді Беляцький пояснив, що ці гроші йшли на правозахисну діяльність.

Керівництво Євросоюзу, США та міжнародних правозахисних організацій вважають вирок політично вмотивованим і вимагають звільнення Беляцького.

Алесь Беляцький очолює білоруську правозахисну групу «Весна», що проводила кампанію на захист активістів опозиції, яких переслідує режим президента Білорусі Олександра Лукашенка.

У 2003 році влада відмовила «Весні» в офіційній реєстрації. Відтак, за словами засудженого, він отримував грошові пожертви на діяльність організації на свої приватні рахунки за кордоном.