Президент Казахстану не продовжив надзвичайний стан в Жанаозені

Президент Казахстану звертається до парламенту, 27 січня 2012 року

Нурсултан Назарбаєв ухвалив рішення не продовжувати режиму надзвичайного стану у місті Жанаозен. Режим закінчиться, як і планувалося, наприкінці січня. Про це президент Казахстану заявив у п’ятницю у своєму посланні до парламенту.

«Держава змушена була оголосити надзвичайний стан у Жанаозені і займатися відновленням стабільності в місті, ви всі про це знаєте. Ситуація зараз у місті нормальна, стабільна, тому я ухвалив рішення не продовжувати режим НС в Жанаозені», – заявив Назарбаєв.

За його словами, більшість жителів Жанаозена проголосувала за президентську партію «Нур Отан». «Це говорить про те, що вони повністю довіряють державній політиці», – вважає президент Казахстану.

Разом з тим Нурсултан Назарбаєв наголосив, що «уроки, пов’язані з жанаозенськими подіями, повинні бути враховані».

16 грудня 2011 в Жанаозені сталися заворушення. За офіційними даними, в результаті сутичок в Жанаозені та іншому місті Шетпе загинули 15 осіб, близько ста осіб поранені. Проте опозиційні діячі вважають, що жертв набагато більше.

Більш ніж півроку в Жанаозені тривав страйк нафтовиків. За даними місцевих ЗМІ та агентства Associated Press, заворушення почали колишні працівники місцевих нафтових підприємств, близько тисячі яких звільнили раніше після тривалого страйку.