Наркотичні речовини хочуть повернути у продаж

Київ – Повернути у вільний продаж, за рецептом, медичні препарати зі вмістом психоактивних речовин пропонує голова Державної служби з контролю за наркотиками. Втім, у парламенті кажуть, що це може призвести до зловживань і збільшення кількості наркозалежних громадян. Експерти ж доводять, що полегшення доступу хворим до сильних знеболювальних є важливішим, ніж теоретичні загрози з боку медпрепаратів.

Список медичних препаратів зі вмістом психоактивних речовини, дозволених для продажу в аптеках, повинен бути розширений, заявив голова Державної служби з контролю за наркотиками Володимир Тимошенко. Нині тяжкохворі пацієнти можуть вживати сильні знеболювальні або в умовах стаціонару, або змушені шукати аптеки, які мають право реалізовувати такі медикаменти. За словами Володимира Тимошенка, місць у лікарнях для таких пацієнтів не вистачає вже давно, а спеціалізованих аптек може бути менше ніж десяток на область.

«Колись ми ухвалили, єдину, мабуть, у Європі, заборону на таблетований морфін. Але зараз стільки важкохворих, особливо онкологічних хворих, а хосписів у нас не вистачає і людей відправляють додому. У якомусь селі, де треба кожні три дні (на довше не видають) їздити до аптеки за десятки кілометрів. Хіба це доступність? Уряд чітку дав вказівку: розширити мережу таких аптек, розширити доступність, спростити, ввести таблетовану форму», – відзначив Тимошенко.

Звісно, продаж подібних препаратів повинен відбуватися, як і раніше, під суворим контролем держави, за рецептами, укладеними з урахуванням найвищих фахових вимог до лікарів, наголосив Володимир Тимошенко.

Наркомани перейдуть до вживання морфіну – Москаль

Утім, перший заступник голови парламентського комітету з питань боротьби з організованою злочинністю, депутат Геннадій Москаль вважає, що збільшення кількості аптек, в яких будуть продаватися знеболювальні зі вмістом психоактивних речовин та збільшення переліку дозволених препаратів призведуть до різкого збільшення кількості наркозалежних.

«Ця тема не нова. Морфін ніколи не був у вільному продажу в аптечних установах України, ні за Радянського Союзу, ні в незалежній Україні. Введення такого призведе до того, що наркомани перейдуть до вживання морфіну. Нині вживання морфіну дуже обмежене саме через дуже суворий контроль. У цій пропозиції ризиків більше, ніж якогось змісту», – сказав Геннадій Москаль у коментарі для Радіо Свобода.

Крім різних видів зловживань, до яких можуть вдатися аптекарі, продаючи психоактивні речовини наркоманам, є й інші небезпеки, наголошує парламентар. На його думку, навіть, якщо важкохвора людина придбає дійсно потрібне знеболювальне, їй буде важко втриматися від спокуси продати ліки наркоділкам у десятки разів дорожче.

Тяжко хворі пацієнти не повинні страждати через наркоманів – Сердюк

Але система охорони здоров’я в першу чергу має опікуватися стражданнями хворих, а не можливими зловживаннями, зазначив у коментарі для Радіо Свобода президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк. Звісно, у випадку полегшення доступу до знеболювальних із вмістом психоактивних речовин, необхідне підвищення відповідальності лікарів, зауважив він.

«Лікар, який виписує людині знеболювальне, по-перше, повинен бути впевненим, що він його правильно виписав, а по-друге, що людина це не використає для інших цілей. Можливі й зловживання. Як це, наприклад, у Польщі вирішують. Беруть просто аналіз виписаних рецептів і запитують у лікаря: «Чому ти виписуєш багато ін’єкційних форм, які користуються попитом у наркоманів?»,– а лікар повинен це пояснити», – зазначив Сердюк.

Тим часом, Верховна Рада ухвалила поправки до закону «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори», спрямовані на посилення контролю за препаратами зі вмістом психоактивних речовин.

Зокрема, парламент додав до документів, необхідних для отримання відповідної ліцензії, свідоцтво, яке підтверджує професійну придатність керівника юридичної особи або її відповідного підрозділу для зайняття діяльністю з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, що ліцензується.