Чим Литва може здивувати українців?

Директор Державного департаменту по туризму при Міністерстві господарства Литви Раймонда Бальнене

Київ – Які литовські курорти можуть зацікавити українців? Про це йшлося під час презентації туристичних ресурсів Литви, яка пройшла у Києві. Для налагодження контактів до України прибула перша литовська туристична бізнес-місія на чолі із директором Державного департаменту по туризму при Міністерстві господарства Литви Раймондою Бальнене. У неї Радіо Свобода запитало про туристичні пропозиції Литви.

– Наскільки литовські курорти є популярними серед українців? Як багато українців їздять до Литви?

– Поки що українських туристів не дуже багато. Українці лише знаходять Литву. Минулого року Литву відвідало 40 тисяч туристів Із України. Це вдвічі більше, ніж у 2010 році.

– А в чому причина: це візи чи просто українці нічого не знають про відпочинок у Литві?

– Я не думаю, що причина у візах. Звісно, як країну нас знають, але не знають, як туристичну країну. Але досі і ми, литовці, самі нічого не робили, щоб запрошувати українців їхати до нас з метою туризму. Ми розвинули свою інфраструктуру, і ось тепер нам уже є що вам запропонувати. Чим ми можемо здивувати українців? І сіті-брейками, і спа-процедурами, і медичним туризмом, і розважальним туризмом.

– Які місця відпочинку найбільше можуть зацікавити українців?

– Найбільше перспектив має наш курорт Друскінінкай, оскільки він працює цілий рік, а також може бути конкурентоздатним за цінами та якістю. І, напевно, наше узмор’я може зацікавити влітку.

– Які литовські міста найбільше приваблюють українських туристів?

– Найбільш популярним серед українців є Вільнюс, як столиця й культурний центр Литви. Але цікавим є і Тракай, тому що це близько, а також Каунас, як друге місто. Ці міста, думаю, досяжні й конкурентоздатні у порівнянні з іншими.

– А наскільки доступним є відпочинок у Литві? Скажімо, скільки туристу потрібно на тиждень, щоб побачити країну?

– Вікенд, разом з дорогою, коштує близько 300 євро. Цього вистачить на три дні перебування у Вільнюсі. А те, що я говорила про Друскінінкай, то там на добу потрібно мати десь 65-80 євро, щоб отримати і харчування, і процедури.