Україною цікавляться транснаціональні компанії – чеський експерт

Київ – Щоб дізнатися, що робити Україні для зміцнення економіки, у рамках проекту «Мости реформ» іноземні урядовці розповідатимуть про свій реформаторський досвід. У вівторок поглядом на українську проблему поділився чеський урядовець, екс-мер міста Пршелоуч, радник із питань інвестиційної привабливості Душан Кулка.

Економічні реформи, про які говорять в уряді, залишаються лише обіцянками, а усі начебто нові кроки в економіці – лише декорація, так вважають в Міжнародному інституті демократії. Для того, щоб дізнатися, які ж реформи потрібні Україні, на круглі столи запрошують іноземних урядовців, що вже мають реформаторський досвід.

Своїм баченням поділився Душан Кулка, який вже декілька років консультує український уряд. Він впевнений, Україні є системні проблеми з інвестиційною привабливістю.
Україна не може запропонувати привабливу нормативно-правову базу, є проблеми з дотриманням законів – і це відлякує потенційних інвесторів
Душан Кулка

«Ми не змогли створити залучення інвестицій як систему. В нас було декілька спроб щось зробити, та ці ініціативи ніхто серйозно не просував. Україною цікавляться транснаціональні компанії, і цього року інтерес до України збільшився. Однак зараз Україна не може запропонувати привабливу нормативно-правову базу, є проблеми з дотриманням законів – і це відлякує потенційних інвесторів», – зазначає Кулка.

За його словами, в Україні немає структури, яка б професійно залучала інвесторів. Саме агентство з інвестицій допомогло Чехії свого часу привабити бізнес, який і підштовхнув чеську економіку – Україні конче необхідна така ж ефективна структура, впевнений Кулка.
Україна має гарні умови для машинобудівної галузі, електроніки, автомобільної індустрії. Cільськогосподарська галузь також має перспективи
Душан Кулка

«Україна має гарні умови для машинобудівної галузі, для електроніки, а також для автомобільної індустрії. Автомобілебудівні компанії у Центральній Європі зараз мають намір розширити свою діяльність, та як один із варіантів ці компанії розглядають Україну. Маю також додати, що сільськогосподарська галузь також має перспективи», – каже Душан Кулка.

Захід пробачить справи опозиціонерів за економічні реформи – політолог

Імідж та політична ситуація в Україні також сильно впливають на інвестиційний клімат, однак цей фактор не вирішальний, зазначає директор Міжнародного інституту демократії Сергій Таран.

«Якби в Україні відбулись хоча б частково успішні реформи та були створені всі умови для інвесторів, то політичні справи, у тому числі й опозиціонерів, сприймались би зовсім по-іншому. Я навіть можу припустити, що захід багато чого пробачив би українській владі в контексті демократії, якщо б в Україні відбулись ефективні ліберальні економічні реформи. Це дало б можливість позиціонувати себе як успішну економіку та певні порушення політичних прав сприймалися б інакше», – зауважи Сергій Таран.

У рамках наступних круглих столів плануються розмови з грузинськими, литовськими, естонськими урядовцями. У підсумку проекту поради експертів надрукують брошурою під назвою «Путівник реформатора».