Євро-2012 стало борговою ямою України – експерти

Київ – Український уряд готується до Євро-2012 за рахунок позик, які в нинішній ситуації повернути буде дуже важко, констатують українські та закордонні експерти. На їхню думку, орієнтовні прибутки від чемпіонату є набагато меншими, аніж витрати на нього, і восени країну очікує боргова криза. Зі свого боку, віце-прем’єр Борис Колесников переконує, що Україна заробить на туризмі більше, аніж витратила на чемпіонат.

Цього року Україна має повернути майже 12 мільярдів доларів запозичень, 5,3 мільярда з яких – в іноземній валюті, свідчить офіційна статистика.

Між тим, загальні боргові зобов’язання українського уряду, виражені в облігаціях, перевищують 80 мільярдів, і близько половини цього боргу пов’язано з підготовкою до чемпіонату Європи з футболу, заявив у інтерв’ю агенції «Ройтерз» керівний партнер «Капітал Таймс», фінансовий аналітик Ерік Найман.

Відповідно до урядової програми, Україна, витратила на Євро-2012
6,6 мільярда доларів із бюджету і 6,8 мільярда – коштів державних та приватних інвесторів.

Таким чином, за словами Еріка Наймана, державний бюджет взяв на себе додатковий борговий тягар, і платники податків довгі роки будуть платити за свято європейського футболу.

Восени є ризик боргової кризи та нестабільності гривні – Лановий

Бюджетні витрати на Євро-2012 вже восени викличуть фінансову та боргову кризу в Україні, сказав у коментарі Радіо Свобода народний депутат від НУНС, економіст Володимир Лановий.

«Згадаємо кредит російського ВТБ банку, який український уряд пролонговував уже 4 рази, і банк не згоден подовжувати його ні за які відсотки. Отже, уряд бере короткострокові кредити, під високі відсотки, які треба повертати приблизно за три місяці, – пояснює депутат. – Ситуація безвихідна, восени матиме місце криза з валютою на внутрішньому ринку, бо Нацбанк не зможе одночасно продавати долари українцям, підтримуючи курс валют, і віддавати борги. Буде криза платоспроможності країни, і навіть втрата майна. Адже облігації випускав і «Нафтогаз», і частину з них скупили компанії, пов’язані з російським «Газпромом».

Володимир Лановий додає, що дешевих кредитів, таких, як від МВФ, Україна цього року не отримувала і не отримає.

Всі ці чинники можуть призвести до втрати стабільності гривні, вважають фахівці Центру Разумкова.

Борги ростуть – через корупцію та погані умови для інвестора – експерт

Інший економіст, Андрій Новак, висловив Радіо Свобода думку, що боргової кризи під час підготовки до футбольного турніру можна було б уникнути, якби не корупція та погані умови для інвестора.
І попередній, і чинний уряди скористалися нагодою зробити найбільшу корупційну схему – яка має назву «Євро-2012»
Андрій Новак

«І попередній, і чинний уряди скористалися нагодою зробити найбільшу корупційну схему – яка має назву «Євро-2012». Частка приватного інвестора у підготовці була невеликою – хоча саме він контролює власні кошти й не допускає зловживань. Решта коштів стала об’єктом масштабних зловживань – ми бачили, як вартість об’єктів Євро-2012 постійно зростала», – зауважує Андрій Новак.

Зі свого боку, віце-прем’єр Борис Колесников, який контролює підготовку України до турніру, в інтерв’ю виданню «Комерсант» запевнив, що Україна витратила менше, ніж Польща, і зможе повернути ці кошти за рахунок туризму.

«Для бюджету загальна вартість підготовки до чемпіонату склала п’ять мільярдів доларів. Ці кошти були спрямовані на будівництво аеропортів, доріг та інфраструктури загалом. А Польща витратила на підготовку до Євро-2012 34 мільярди. Я гадаю, на туризмі Україна заробить у рази більше, мінімальна виручка складе півтора мільярда доларів. Хотілося б, щоб український бізнес запрацював на повну потужність. Чемпіонат – це дуже гарний промоушен для України», – наголошує віце-прем’єр.

Водночас Нацбанк розраховує, що додатковий притік іноземного капіталу за час «Євро-2012» складе один мільярд доларів. Незалежні експерти наголошують, що більшість цієї суми потрапить не до бюджету: його отримають компанії, які обслуговуватимуть туристів. Фахівці сходяться на думці, що повернення Україною запозичень, зроблених до турніру, триватиме декілька років.

Читайте більше тут: